Gemeente Oisterwijk

Brede School Bunders: gezond, duurzaam en verrassend

College Oisterwijk stelt definitief ontwerp vast

De afgelopen maanden is hard gewerkt om van het voorlopig ontwerp van de Brede School Bunders een definitief ontwerp te maken. INBO architecten en landschapsarchitect BTL hebben samen met de toekomstige gebruikers de laatste puntjes op de `i' gezet. De vergunningsprocedure en de aanbestedingsprocedure worden opgestart. Volgens planning is het gebouw in de zomer van 2013 klaar.

Brede School de Bunders wordt een gezonde, duurzame school en waterbeleving is een belangrijk thema in het ontwerp. De Brede School biedt straks onderdak aan basisschool de Bunders, Trefcentrum de Bunders, kinderopvang Humanitas, peuterspeelzaal 't Trepke en een gymzaal van het gemeentelijk sportbedrijf.

Verrassende elementen

Het nieuwe Brede Schoolgebouw heeft een speels ontwerp met een afwisseling van bouwlagen, verspringende muren en verrassende elementen zoals een dakterras en een tuinpatio. Hierdoor oogt het gebouw niet massaal en past het goed in de omgeving. De daken, van de gebouwen met één bouwlaag, worden bekleed met planten. Dit geeft een mooie groene beleving. Daarnaast krijgt het gebouw een goede ventilatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen.

Zichtbaar waterafvoer

Het thema `water' is zowel in het schoolgebouw als in de buitenruimte aanwezig. Het regenwater wordt goed zichtbaar voor kinderen afgevoerd van de daken en stroomt in een waterloop over het buitenterrein. Ook het plantsoen naast de school wordt betrokken in het ontwerp voor de buitenruimte. Extra parkeerruimte wordt gerealiseerd door o.a. een kiss & ride zone op het schoolplein.

Tijdelijke huisvesting

Tijdens de bouw van Brede School de Bunders verhuizen de basisschool en Trefcentrum de Bunders tijdelijk naar een ander locatie. Een deel van de leerlingen van de basisschool is al gehuisvest in een tijdelijke voorziening aan de Sportlaan. De andere leerlingen verhuizen vanaf het voorjaar 2012 naar het gebouw van basisschool de Zwaluw in de Visserslaan. Het Trefcentrum verhuist naar de locatie Kerkplein 28.

Brede School Bunders is de vierde Brede School die gebouwd gaat worden in de gemeente Oisterwijk. Brede School de Coppele is in 2009 in gebruik genomen, Brede School Waterhoef wordt eind 2011 opgeleverd en de start bouw van Brede School Moergestel staat gepland voor eind dit jaar.