Rijksvoorlichtingsdienst

Uitbuiting van werknemers wordt in 2012 harder aangepakt

Uitbuiting van werknemers wordt in 2012 fors aangepakt door de Inspectie SZW. Daarbij worden inkomsten afgenomen die door frauduleus handelen zijn verkregen. Dit staat in het Jaarplan 2012 van de Inspectie SZW (in oprichting) dat minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. In de inspectie gaan begin volgend jaar drie diensten op: de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Bij de aanpak van uitbuiting komt extra aandacht voor de aanpak van 'faciliteerders' van deze vorm van georganiseerde criminaliteit. Zij vormen de schakel tussen de illegale en legale wereld. Het gaat hier onder meer om boekhouders die geld witwassen. Andere voorbeelden zijn stromannen, tussenpersonen voor de 'entree' tot Nederland en bemiddelingsbureaus voor het vinden van werk.

Bij uitbuiting gaat het om een stapeling van ernstige overtredingen, zoals ongezond en onveilig laten werken, betaling onder het minimumloon, zwart betalen en het inhouden van identiteitspapieren.

Naast uitbuiting zijn de andere speerpunten van de inspectie volgend jaar het bestrijden van uitkeringsfraude en van onveilig, ongezond en illegaal werk. De dienst bekijkt samen met UWV, gemeenten en de SociaIe Verzekeringsbank of gesjoemel met uitkeringen stevig genoeg wordt aangepakt. En volgen er wel sancties als uitkeringsgerechtigden weigeren te solliciteren of aangeboden werk afwijzen?

Bedrijven die de wet overtreden kunnen van de inspectie hogere boetes krijgen en in het uiterste geval worden stilgelegd. Dit gebeurt zodra de strengere regels van minister Kamp van kracht worden. Bij bedrijven die zich wél aan de wet blijken te houden, gaat de inspectie juist minder vaak langs. Die krijgen twee jaar lang geen bezoek meer.

Uitzondering op deze regel zijn ondernemingen die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Dat geldt ook voor bedrijven waar ongevallen zijn gebeurd of waarover klachten zijn ingediend.

Een ander aandachtspunt in 2012 is het aanpakken van bedrijven waar aanhoudend onveilig wordt gewerkt. De inspectie gaat veelovertreders dicht op de huid zitten en treedt steviger tegen hen op. Ze houdt een aantal sectoren scherp in het vizier, waaronder de asbestbranche. Eerdere controles tonen aan dat nogal wat bedrijven in deze sector het niet zo nauw nemen met de regels.

Daarnaast besteedt de inspectie volgend jaar veel aandacht aan agressie en geweld tegen werknemers met publieke functies, zoals ambulancepersoneel en werknemers in de kinderbescherming. Zo bekijken de inspecteurs of werkgevers hun mensen voldoende beschermen tegen agressieve cliënten of omstanders. Uitgangspunt voor de controles is een nieuw stappenplan voor een goed beleid tegen agressie. Organisaties kunnen via internet (www.zelfinspectie.nl) zelf nagaan of hun aanpak hieraan voldoet of hoe ze dit kunnen verbeteren.

De controles op illegaal werk vinden plaats in een aantal sectoren: de land- en tuinbouw, bouw, schoonmaak, uitzendbranche, horeca, detailhandel en autobedrijven. Dat zijn de branches met de hoogste risico's en de grootste kans op overtredingen. Ook gaat de inspectie in 2012 controleren bij werkgevers die buitenlandse studenten, stagiairs en kennismigranten laten werken. Door de eigen gegevens te leggen naast die van de Belastingdienst, het UWV en de Immigratie- en Naturalisatiedienst, krijgt de inspectie een beeld van de bedrijven waar mogelijk overtredingen plaatsvinden.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed