Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Súdwest-Fryslân genomineerd voor Jong Lokaal Bokaal

Wethouder Stoel in keet Wolsum

De gemeente Súdwest-Fryslân is met elf andere gemeenten in Nederland genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal. Een prijs voor de gemeente in Nederland met het meest positieve jeugdbeleid, uitgereikt door de Nationale Jeugd Raad en het ministerie van VWS.

Op 20 september bracht een jury van acht personen een bezoek aan de gemeente Súdwest - Fryslân. De juryleden werden hartelijk ontvangen door de Jongeren Advies Raad (JAR) van de gemeente in jongerencentrum Poort 20 van Timpaan.

`s Ochtends heeft de jury kennis kunnen maken met zes jongerenprojecten waarbij gestimuleerd wordt om jongeren zelf initiatieven te laten nemen.

Zoals bijvoorbeeld de Maatschappelijke Stages (MAS), het Jongeren Op Straat project (JOS) en de Lamama's. Lamama's is een project voor jonge (tiener)moeders. Een bezoek aan de kledingwinkel van de Lamama's maakte diepe indruk op de juryleden.

Voor elk project ontving de jury een stempel op de stempelkaart .De juryleden moesten zelf ook in een sportieve actie komen; op de step naar een sportkooi in Sneek. Daarna ging het gezelschap met de bus naar Bolsward, voor een bezoek en een interview met jongeren van het Marne College.

De combinatiefunctionarissen van de gemeente Súdwest-Fryslân organiseerden in de pauze het Panna & Pauze toernooi. In Koudum voerde de jury een gesprek met een vrijwilliger van de jeugdsoos.

Tot slot toog de jury naar de keet 't Fokhok in Wolsum. Ook daar werden de juryleden hartelijk ontvangen door wethouder Leo Pieter Stoel en de JAR. De jongeren vertelden over de grote waarde van de keet voor jongeren uit het dorp. Een keet is onmisbaar voor de contacten. De gemeente Súdwest - Fryslân gedoogt, natuurlijk onder bepaalde voorwaarden, de keet.

In de keet leverde de jury de volle stempelkaarten in en reikte wethouder Stoel de felbegeerde "kruisjes" uit.

De JAR bracht de juryleden weer met de bus naar Heerenveen. Eind oktober hoort de JAR of de gemeente Súdwest-Fryslân bij de laatste drie gemeenten hoort met het meest positieve jeugdbeleid.

De JAR en alle andere (jongeren)werkers denken een grote kans te maken op de Jong Lokaal Bokaal.