Rochdale


22 september 2011

Opening Surinaams-Hindoestaanse woongroep

Op Steigerleiland Noord is officieel de Surinaams-Hindoestaanse woongroep Shravan geopend.

Hester van Buren, lid van de Raad van Bestuur van Woningstichting Rochdale, de heer Ishwardat namens de initiatiefnemers van Anand Joti, de heer Bisoen namens woongroep Shravan en de wethouder van Stadsdeel Oost Thijs Reuten waren bij de uitvoering van de handeling betrokken. In april 2009 werd de grond van het nog te bouwen complex spiritueel ingezegend met een aantal rituelen die voor welzijn, heil, vrede en vooruitgang moest zorgen.

Gelijkgestemden
Shravan is een woongroep voor gelijkgestemde mensen van Surinaams Hindoestaanse afkomst. De bewoners (zie foto) komen uit heel Nederland. Hun leeftijd is 55 jaar of ouder. De woongroep biedt de bewoners de mogelijkheid zelfstandig te wonen en tegelijkertijd op de eigen cultuurspecifieke manier (volgens de Surinaams Hindoestaanse levensstijl) met elkaar om te kunnen gaan. De woongroep is opgericht door de Surinaams Hindoestaanse welzijnsstichting Anand Joti en samen met Rochdale mogelijk gemaakt. Anand Joti heeft inmiddels vijf woongroepen gerealiseerd met 83 woningen in totaal.

35 appartementen
In het woningcomplex zijn 35 appartementen gerealiseerd, waarvan 14 tweekamerwoningen en 21 driekamerwoningen. Op de begane grond is een gemeenschappelijke ruimte van 230 vierkante meter met een keuken en twee toiletten. Soms wordt deze gebruikt als gebedsruimte. Ook is er een gemeenschappelijk tuin, en een berging waar ook ruimte is voor fietsen en scootmobiels voorzien van een oplaadpunt. Voor de inrichting van de ruimte ontving de woongroep een subsidie van het Oranje Fonds, dat als voorwaarde stelde deze ruimte voor meer (buurt)doeleinden open te stellen. Woongroep Shravan is gevestigd op Steigereiland Noord op IJburg aan de Galjootstraat, huisnummers (oneven) 1 t/m 71.

Zorgzame zoon
De woongroep draagt de naam Shravan, omdat in de Surinaams-Hindoestaanse cultuur de naam Shraven 'heel' betekent en in verhalen symbool staat voor de zorgzame zoon. De bewoners hebben de intentie voor elkaar te zorgen als dat nodig is. Hester van Buren legt uit dat de Woningstichting zich inzet om mensen in zo'n prettig mogelijke leefomgeving te laten wonen. "Wat is er mooier om met gelijkgestemden zo zelfstandig mogelijk te wonen, waarbij de eigen cultuur, tradities en leefgewoonten in stand worden gehouden. We hebben in Amsterdam meerdere projecten voor woongroepen. Denk aan de Chinese woongroep Foe Ooi Leeuw en Arubaanse woongroep Nos Perla in Zuidoost. Eind 2011 komt een Antilliaanse woongroep Kas Dushi in de Karspelhof. We verhuren ook overal in Amsterdam complexen aan senioren, en we zetten ons in voor studentenhuisvesting samen met DUWO".