Gemeente Lelystad

College stelt Programmabegroting 2012-2015 vast

Donderdag 22 september 2011

Bankbiljetten van 20 en 50 euro

Het college van Lelystad heeft dinsdag 20 september de Programmabegroting 2012-2015 vastgesteld. In de Programmabegroting zijn de financiële gevolgen verwerkt van de in de Kadernota vastgelegde richtinggevende uitspraken voor het Lelystadse beleid. De programmabegroting wordt de komende weken in de gemeenteraad behandeld en na vaststelling door de raad bij de provincie ingediend.

Voornemens, doelen, inspanningen en effecten

In de Programmabegroting 2012-2015 zijn de besluiten uit de in juli vastgestelde Kadernota 2012-2015 financieel technisch verwerkt. Per programmahoofdstuk (Iedereen doet mee, Op weg met talent, Leefbare stad, Sterke stad, Veilige stad, Voor de Lelystedeling) bevat de Programmabegroting concrete voornemens, doelen, inspanningen en effecten voor het komende begrotingsjaar en de daarbij behorende baten en lasten, met een doorkijkje naar de drie daaropvolgende jaren.

Bijstelling van 2 miljoen

Naast de financieel technische verwerking van de voorstellen uit de Kadernota bevat de Programmabegroting een aantal bijstellingen, waarmee het college inspeelt op actuele ontwikkelingen. De grootste bijstelling, ruim EUR 2 miljoen in 2012, betreft die op het gebied van de verstrekking van uitkeringen. De verwachting is dat het aantal uitkeringsgerechtigden nog altijd blijft toenemen en dat de te ontvangen rijkscompensatie onvoldoende zal zijn.

Invloed bezuinigingen provincie en ontwikkelingen bij het rijk

Hoewel de voorgestelde begroting sluitend is en dat ook voor de komende jaren zal zijn, blijft het college een winstwaarschuwing afgeven. Met het oog op de recente wereldwijde economische ontwikkelingen, de afgekondigde bezuinigingen bij de provincie en de overdracht van taken van het rijk naar de gemeenten wil het college zich nog niet rijk rekenen. Het is nog niet bekend welke financiële effecten voor Lelystad de overheveling van taken naar de gemeente op het gebied van AWBZ, jeugdzorg en de Wet werken naar vermogen met zich meebrengen. Ook de gevolgen van de bezuinigingen van de provincie na 2012 zijn op dit moment nog niet te overzien.

Macro-economische ontwikkelingen

Verder blijkt de diepte, lengte en het herstel van de economische crisis lastig te voorspellen. Waar tot voor een tweetal maanden gerekend werd met licht positieve trends, hebben de ervaringen van begin augustus aangetoond dat het doen van voorspellingen heel moeilijk, zo niet onmogelijk is. Half september 2011 heeft het Centraal Planbureau (CPB) op basis van diverse scenario's berekend dat bij tegenvallende economische groei een aanvullende rijksbezuiniging oplopend tot 5 miljard nodig kan zijn. Mochten deze scenario's bewaarheid worden, dan zullen de financiële effecten hiervan ook zichtbaar worden in de gemeentelijke begroting.

De programmabegroting wordt in november behandeld door de gemeenteraad. Zie www.lelystad.nl/raad voor de data van de raadsbijeenkomsten. De begroting moet vóór 15 november bij de provincie worden ingediend. Ja