Agrariërs Zijpe aan het werk tegen wateroverlast

Publicatiedatum : 21 september 2011

Sloten in de polder NM-R worden verbreed om regenwater bij hevige regenval goed af te kunnen voeren.

In de polder NM-R in de gemeente Zijpe wordt gewerkt om wateroverlast te voorkomen. Op initiatief van de agrariërs in het gebied worden sloten verbreed om regenwater bij hevige regenval goed te kunnen afvoeren. Ook wordt een nieuw gemaal gebouwd dat het water uit deze verbrede sloten snel uit de polder kan malen. Na afronding van de werkzaamheden voorkomt het watersysteem wateroverlast tot in de 22e eeuw.

Maatwerk

Bij een aantal van deze aanpassingen verrichten eigenaren zelf ook werkzaamheden op eigen grond. Aanvullende wensen en plannen van de eigenaren voor andere verbeteringen zijn waar mogelijk ingepast.

Duurzaam

De werkzaamheden in de polder NM bieden de agrariërs in Zijpe, de gemeente Zijpe en ons hoogheemraadschap meerdere voordelen. Er is minder landbouwgrond nodig om in te richten als waterberging; we houden rekening met de klimaatontwikkelingen op de lange termijn en het watersysteem functioneert optimaal omdat aan- en afvoer van water snel en gegarandeerd is.

Dit project van het hoogheemraadschap wordt mede gefinancierd met een subsidie uit de Europese POP-regeling. POP is een Europees subsidieprogramma gericht op de ontwikkeling van het platteland. © Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier - Proclaimer