Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2011

Wilhelminahek gerestaureerd

21 september 2011 - Het Jugendstil hek uit 1898, ter herinnering aan de inhuldiging van koningin Wilhelmina, is na vier maanden terug op zijn vertrouwde plek rond de bevrijdingslinde in de Herenstraat in Voorburg. Dit rijksmonument is afgelopen maanden ingrijpend gerestaureerd en verruimd, zodat het voldoende ruimte biedt aan de bevrijdingsboom. Wethouder Heleen Mijdam (monumenten, archeologie en cultuurhistorie) onthulde woensdagmiddag het gerestaureerde Wilhelminahek.

Het hek stond oorspronkelijk rond de zogeheten Wilhelminalinde in de Herenstraat. Deze boom werd in 1984 geveld door een storm. Door toedoen van de Stichting Mooi Voorburg kreeg het hek in 1987 zijn huidige plaats rond de bevrijdingslinde uit 1946. Het hek werd in 2001 rijksmonument.

Restauratie nodig
Het hek was op veel plaatsen ernstig aangetast door roest. De poten waren op sommige plaatsen vervangen en ingekort. Met zijn doorsnede van 73 centimeter was het hek te klein geworden voor de bevrijdingsboom. De provisorische vergrotingen uit het verleden voldeden niet meer. Op sommige plaatsen zijn de poten vervangen en ingekort. Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg besloten het monumentale hek te herstellen en verruimen.

Resultaat
Om de linde meer ruimte te geven heeft architect Han Reine een plan gemaakt voor vergroting van het hek die past bij de stijl van de Jugendstil. Het hek heeft nu een doorsnede van bijna een meter. Het aantal schilden is uitgebreid van vier naar zes. Op een schild komt 2011 te staan, als jaar van aanpassing; op de ander 1987, het jaar waarin het hek is verplaatst. De poten van het hek krijgen weer hun oorspronkelijke lengte, waardoor de schilden beter tot hun recht komen. De monumentencommissie heeft over de vergroting van het hek geadviseerd.
Het Delftse aannemersbedrijf Huurman b.v. voerde de restauratie uit. De Stichting Mooi Voorburg leverde een nieuw informatiebordje waarop de laatste fase uit de geschiedenis van het hek is aangevuld.