Gemeente Valkenburg aan de Geul

Red Bull Crashed Ice in 2012 weer in Valkenburg

Valkenburg in 2012 weer decor voor Red Bull Crashed Ice World Championship

Dinsdag 13 september 2011 â Afgelopen februari moedigden 35.000 bezoekers in het Limburgse Valkenburg de schaatselite van Red Bull Crashed Ice aan toen zij met snelheden van 70 km/ uur het ijsparcours op de Cauberg overmeesterden. Valkenburg was hiermee de tweede stop in het wereldkampioenschap en liet zien dat Nederland zich niet voor niets schaatsland nummer 1 mag noemen. Terwijl de meest geharde schaatsers ter wereld elkaar bevochten, overtroefden en achtervolgden schreeuwden duizenden uitzinnige Nederlandse fans op het event zelf of thuis voor de TV de atleten naar de finish en de Fin Arttu Pihlainen naar de overwinning. Door dit enorme succes besloten gemeente Valkenburg aan de Geul en organisator Red Bull ook voor 2012 de handen ineen te slaan. Op zaterdag 4 februari staat provincie Limburg en gemeente Valkenburg aan de Geul wederom als tweede stop op de kaart in het Red Bull Crashed Ice World Championship 2012.

De geboorte van een totaal nieuwe sport, Ice cross Downhill, was een feit toen Red Bull op 20 januari 2000 skicross, ijshockey en downhill met elkaar combineerde. Vanaf de openingswedstrijd in de Zweedse hoofdstad Stockholm reisde de Red Bull Crashed Ice competitie naar 12 verschillende landen, waar het steile ijsparcours varieerde van skipistes in de bergen tot afdalingen in valleien middenin stadscentra. Begin dit jaar was het de beurt aan het Limburgse Valkenburg waar ruim 2 weken door meer dan honderd man hard werd gewerkt om met tonnen staal, koelsystemen en water een parcours van 2.280 m2 ijs te produceren. Ook in 2012 is de Geulstad Valkenburg gastheer. Burgemeester Martin Eurlings is verheugd: âVorig jaar is bewezen dat Red Bull Crashed Ice een hoogwaardig internationaal topsportevenement met hoge attractiewaarde is. Het decor van de adembenemende piste op de Cauberg en de ontzettend goede sfeer bezorgden menigeen kippenvel. Zowel voor, tijdens als na het evenement was er sprake van een geweldige media-exposure. Voor een toeristenplaats als Valkenburg aan de Geul is dit van onschatbare waarde.â Ook gedeputeerde Mark Verheijen ziet het belang van dit kwalitatief hoogwaardig evenement voor de regio. âDe economische spin-off van dit mega-evenement is groot. Dit zorgt voor een enorme impuls voor de regionale economie en is een geweldig visitekaartje voor Zuid-Limburg.â De Provincie Limburg, gemeente Valkenburg aan de Geul, VVV Zuid-Limburg, SSEV, Landal Kasteeldomein De Cauberg en Holland Casino zetten zich gezamenlijk in om het evenement in Valkenburg te laten plaatsvinden.

Ook dit jaar organiseert Red Bull door Nederland diverse kwalificatiewedstrijden op vlak ijs, waaraan iedereen kan deelnemen. De snelste schaatsers plaatsen zich voor de kwalificatieronden in Valkenburg, waarbij deelname aan de grote finale tussen de internationale toppers kan worden afgedwongen.

Â