Gemeente Hellevoetsluis


Hellevoetse huishoudens krijgen nieuwe minicontainers

Een groot aantal huishoudens in Hellevoetsluis krijgt nog dit jaar nieuwe kliko's (minicontainers) voor restafval en GFT-afval. De gemiddelde levensduur van zo'n 22.000 containers is inmiddels verstreken, ze zijn gemiddeld tussen de 17 en 22 jaar oud. Het vervangen van al deze containers wordt een forse operatie. De kosten: bijna een miljoen euro. In een tijd waarin de gemeente op veel zaken moet bezuinigen lijkt dit wellicht een veel te hoge kostenpost. Dus waarom is dit eigenlijk nodig?

De gemeente heeft in een groot aantal straten in Hellevoetsluis naar de kwaliteit van de minicontainers gekeken. Daarbij viel op dat bij een groot deel van de containers sprake is van forse slijtage. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de containers allemaal rond de twintig jaar oud zijn, en soms nog een stuk ouder. Dan is vervolgens de afweging: gaan we wachten tot de containers echt kapot gaan en ze dan stuk voor stuk vervangen? Of gaan we in één keer al deze 22.000 kliko's weghalen en nieuwe plaatsen? De gemeente heeft voor de laatste optie gekozen. De reden is eenvoudig: het is vanwege het inkoopvoordeel in verhouding veel goedkoper om een groot aantal kliko's in één keer te verwisselen dan voor iedere kapotte container afzonderlijk uit te rukken en deze te vervangen.
In een aantal wijken worden de kliko's niet vervangen, omdat ze nog niet zo lang in gebruik zijn. Bijvoorbeeld in de Ravense Hoek en andere nieuwbouwlocaties in Hellevoetsluis. Ook op locaties in De Struyten, waar bij de opgeleverde buurtaanpak al minicontainers vervangen zijn, worden geen nieuwe geplaatst.

Wat gaat er gebeuren?
Bij ieder huishouden waarvan de minicontainers vervangen worden, zal eind september 2011 een brief in de brievenbus vallen van de gemeente Hellevoetsluis. In de brief staat wanneer de containers vervangen zullen worden, hoe en wanneer inwoners hun oude containers moeten plaatsen. Houdt uw brievenbus goed in de gaten, want deze brief bevat belangrijke informatie! Het vervangen van de kliko's zal waarschijnlijk in de maand november van dit jaar plaatsvinden.

Bruin wordt groen
De nieuwe afvalcontainer voor restafval behoudt dezelfde grijze kleur. De container voor GFT-afval, die nu nog bruin is, krijgt een grijze kleur met een groen deksel. De standaardset bestaat (net zoals nu) uit een restcontainer met een inhoud van 240 liter, en een GFT-container met een inhoud van 140 liter. Inwoners kunnen echter ook kiezen voor een ander formaat container. De afvalstoffenheffing blijft voor iedereen hetzelfde, ongeacht voor welke inhoudsmaat gekozen wordt.

Vragen?
Met vragen over de vervanging van de kliko's kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente Hellevoetsluis, afdeling Beheer, Vergunningen en Handhaving (BVH): (0181) 330 911.

09/22/2011