Waterschap Brabantse Delta


Reeshof

Waterplant wordt weggeblazen in wateren Reeshof

Publicatiedatum : 22 september 2011

Het woekert en het hoort er niet thuis. We hebben het over ongelijkbladig vederkruid, een plant die de wateren in de Reeshof in Tilburg overlast bezorgt. De plant bedekt de hele waterbodem en groeit daarna op het water verder door andere bladeren te vormen. De plant verbruikt vooral 's nachts veel zuurstof, waardoor vis verdwijnt. Bovendien groeit de plant te snel om bij te kunnen houden met maaien. Daarom wordt nu een proef uitgevoerd dat het probleem bij de kern aanpakt: de wortels. In opdracht van het waterschap blaast het bedrijf Namicon de woekerende planten bij de wortels los met water en lucht. De planten komen vervolgens bovendrijven, waarna ze uit het water worden gehaald. De proef is onderdeel van het Europees project Invexo.

Natuurlijk evenwicht verstoord

Steeds vaker komen uitheemse planten en dieren voor die een plaag vormen, ook wel `invasieve exoten' genoemd. Dat zijn soorten die hier normaal niet voorkomen en het natuurlijk evenwicht ernstig verstoren. Deze dieren en planten gedragen zich `invasief': ze vermeerderen zich zo massaal dat ze inheemse soorten kunnen verdringen of zelfs doen verdwijnen. Het ongelijkbladig vederkruid is zo'n invasieve soort.

Wortels wegspuiten

De proef in de wateren in de Reeshof houdt in dat op één stuk de waterplant op de reguliere wijze wordt gemaaid, op een ander stuk niets wordt weggehaald en op weer een ander deel de innovatieve bestrijdingswijze van wortels wegspuiten wordt toegepast. Dat gebeurt door een boot met een arm die als een slurf over de bodem beweegt en lucht en water door de wortels blaast. De komende drie weken gaat het, met een snelheid van 60 tot 80 meter per dag, door de watergangen langs de Borculolaan, Borgharensingel en Boxmeersingel. Om te kijken hoe effectief deze methode is, wordt het volgende groeiseizoen bekeken hoeveel ongelijkbladig vederkruid terugkomt. Om dit goed te kunnen meten worden er daarom op een aantal locaties `kooien' geplaatst, zodat bijvoorbeeld vissen geen planten kunnen opeten.

Europees project Invexo

Vierentwintig partners uit Vlaanderen en Zuid-Nederland hebben zich verenigd in het Europese project Invexo om probleemsoorten zoals het ongelijkbladig vederkruid te bestrijden en in de toekomst te voorkomen. De Europese Unie stimuleert die grensoverschrijdende aanpak en nieuwe methodes ter bestrijding van de volgende invasieve planten en dieren: Stierkikker, Zomerganzen, Amerikaanse Vogelkers en Grote waternavel (inclusief Waterteunisbloem, Parel- en Ongelijkbladigvederkruid). Volgend jaar wordt bekeken of de proeven zoals met de Hydroventuri voldoende resultaat opleveren om deze op te nemen in eenduidige bestrijdingsprotocollen voor de genoemde invasieve waterplanten. Deze komen dan eind volgend jaar beschikbaar voor alle partners.

Het project Invexo wordt mede gefinancierd door het Europees programma INTERREG IVA voor de Grensregio Vlaanderen - Nederland. Kijk voor meer informatie op http://www.invexo.eu

-