Gemeente Voorschoten

gemeente met social media

Voorschoten meest actieve gemeente met social media

Vandaag verscheen het onderzoeksrapport "Alleen aanwezig zijn op social media is niet genoeg" van David Kok. Het onderzoek dat Kok deed onder gemeenten in Nederland concludeerde dat veel gemeenten nog niet genoeg bekend zijn met het gebruik van social media. Voorschoten kwam in het onderzoek naar voren als meest actieve gemeente. De gemeente Voorschoten gebruikt naast Twitter, Hyves, YouTube, LinkedIn en Facebook ook interne middelen zoals Yammer en is lid van diverse social media-groepen voor ambtenaren.

Kok: "Het gebruik van social media staat nog erg in de kinderschoenen bij gemeenten in Nederland. 86 procent wil meer gebruik maken van social media maar weten nog niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Veel gemeenten hebben een twitteraccount, maar gebruiken het vooral om te zenden, terwijl social media juist gaan om interactie. Dit is voor veel gemeenten nog erg wennen". 291 gemeenten (69%) werkten mee aan het onderzoek en daarnaast nog enkele bedrijven die veel met social media bezig zijn.

Twitter het meest gebruikt
Twitter is het meest gebruikte instrument (42%) en de afdeling communicatie maakt het meest gebruik van social media (41%). Social media worden op dit moment nog het meest ingezet als aanvullend communicatiemiddel (52%). De snelheid van social media wordt gezien als grootste voordeel (23%), de extra benodigde capaciteit wordt het meest genoemd als nadeel (20%). 43% van de gemeenten heeft geen social media beleid opgesteld, 37% is daar op dit moment mee bezig. 52% van de gemeenten heeft geen beleid voor medewerkers opgesteld ten aanzien van het gebruik van social media, 25% is daar op dit moment mee bezig.

Sociale media en de gemeentelijke organisatie
Uit het onderzoek blijkt dat 50% van de gemeenten gebruik maakt van social media. De gemeente Voorschoten is op dit moment het meest actief met social media, zij staan op de eerste plaats met 48 punten (van de mogelijke 70). De grootte van de gemeente bepaalt de inzet op social media: 90% van de gemeenten met minder dan 10.000 inwoners maakt nog geen gebruik van social media, 80% van de gemeenten groter dan 100.000 inwoners maakt veel gebruik van social media.

63% van de gemeenten heeft geen specifieke formatie, 64% geen specifiek budget voor het gebruik van social media beschikbaar. 51% van de gemeenten maakt intern geen gebruik van social media. 44% maakt gebruik van Yammer, waarvan 48% slechts beperkt.

Volg Voorschoten op:

* Twitter

* Facebook

* YouTube

* LinkedIn


* 22 september 2011