FNV

Nederlandse schoonmakers naar Tunesië

21-09-2011

Acht Nederlandse schoonmakers van Noord-Afrikaanse afkomst, trotse kaderleden van FNV Bondgenoten, gaan donderdag naar Tunesië. De bijzondere reis markeert de start van een internationale schoonmakers-beweging voor respect.

Eerder dit jaar hebben schoonmakers uit onder andere Duitsland, Ierland, de Verenigde Staten en Tunesië afgesproken om meer samen te werken. Dit doen zij omdat schoonmakers in alle landen tegen dezelfde problemen aanlopen: weinig waardering, (on)zichtbaarheid en enorme werkdruk.

De Eindhovense schoonmaker Brahim Benabdellah: "Het grote geld kent geen grenzen, maar onze beweging voor respect ook niet meer! In Tunesië krijgen schoonmakers vaak veel te weinig loon. In Nederland hebben schoonmakers te maken met een prijzenoorlog die hun rechten onder druk zet. Het gaat uiteindelijk allemaal over het gebrek aan respect en zichtbaarheid. Daarom gaan schoonmakers van Amsterdam tot Tunis en van Dublin tot Los Angeles elkaar helpen. Wij doen onmisbaar werk en samen staan we sterker om onze situatie te verbeteren!"

De Tunesische schoonmakers waren van meet af aan betrokken bij de revolutie in het Noord-Afrikaanse land, die leidde tot de val van dictator Ben Ali. De Tunesische revolutie zou uiteindelijk leiden tot de zogeheten Arabische Lente. De Tunesische vakbondsleider van de schoonmakers, Abdelkarim Mongi heeft jarenlang gestreden tegen het regime van Ben Ali. In oktober worden er voor het eerst sinds vele jaren weer vrije verkiezingen gehouden in het land. De Nederlandse schoonmakers zijn zeer geïnspireerd door de heldhaftige strijd van hun collega's. Omgekeerd zijn de Tunesische schoonmakers onder de indruk van de negen weken durende schoonmakersstaking in Nederland in 2010.

De delegatie schoonmakers vertrekt samen met FNV Bondgenoten bestuurder Mari Martens donderdag naar Tunis. Dinsdag zijn de schoonmakers weer in Nederland.