Gemeente Eindhoven

Start onderzoek naar inrichting Mimosaplein en omgeving

Donderdag 22 september wordt het startsein gegeven van een onderzoek naar een nieuwe inrichting van het Mimosaplein en omgeving. De gemeente organiseert dan een bijeenkomst met verschillende partijen op basisschool De Regenboog aan het Mimosaplein. Onder leiding van `Stichting Mevrouw Meijer' en twee architectenbureau's gaan zij de mogelijkheden van herinrichting van het plein onderzoeken. Wethouder Mary-Ann Schreurs, wethouder van Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte, sluit ook aan bij de bijeenkomst.

Het hart van het gebied is basisschool de Regenboog met de bijbehorende SPIL-functies en het buurthuis D'n Tref. De basisschool aan het Mimosaplein ondergaat een transformatie tot SPIL-school. Dat is een goede aanleiding voor herinrichting van de directe omgeving, zo meent de gemeente Eindhoven. Het gebied omvat het Mimosaplein aan de voorzijde van de school, en het gebied aan de zijkant en achterzijde. `Stichting Mevrouw Meijer' en twee architectenbureau's zullen de komende maanden in samenspraak met alle betrokkenen de mogelijkheden van herinrichting onderzoeken.

De omgeving van de Regenboog is opmerkelijk groen. Maar doordat het met hekken is opgedeeld, is het nauwelijks als zodanig herkenbaar. De opgave van het onderzoek is om deze barrières te doorbreken zodat het gebied kan gaan functioneren als een nieuw park voor de school en de buurt, met een speelterrein en ontmoetingsruimte. Vandaar de naam van het onderzoek, `Spilpark Mimosaplein'.

Het onderzoek start donderdag met een bijeenkomst met alle betrokkenen, Mevrouw Meijer en de twee architectenbureaus, Suboffice uit Rotterdam en Buro Lubbers uit Den Bosch. De betrokkenen zullen de uitgangspunten en wensen doorspreken en de architecten nemen alle informatie mee in hun `ontwerpend onderzoek'. Het onderzoek resulteert in twee voorstellen voor een mogelijke herinrichting. Uitvoering is nu nog niet aan de orde; het doel van dit onderzoek is om de mogelijkheden te laten zien, en zo de gedachtevorming te stimuleren.

De presentatie van de bevindingen gebeurt in november. Datum en plaats worden nog bepaald.

Het onderzoek is een samenwerkingsproject van de gemeente Eindhoven en de stichting Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau dat de architectonische kwaliteit van de schoolhuisvesting aan de orde wil stellen en wil verbeteren.