Gemeente Kaag en Braassem

Verhoging Meerbrug Nieuwe Wetering/Vredeburg
Meerbrug, Nieuwe Wetering

Het college van B&W van de gemeente Haarlemmermeer heeft besloten de Meerbrug over de Ringvaart bij Vredeburg te verhogen tot een doorvaarthoogte van 140 centimeter. Vorig jaar had het college al besloten de brug te vernieuwen, maar toen nog met de huidige doorvaarthoogte van 75 centimeter. De huidige brug is versleten en hard aan vervanging toe. De vervanging van de brug gebeurt in 2012.

Hogere brug
Op verzoek van de gemeente Kaag en Braassem en een aantal belangenverenigingen voor de pleziervaart, is nader onderzocht of de doorvaarthoogte alsnog kon worden aangepast naar 1.40 meter, zodat sloepen bijvoorbeeld er wel onder door kunnen varen zonder dat de brug open hoeft te gaan.

Kosten
De gemeente Haarlemmermeer is eigenaar van de Meerbrug, en neemt de kosten voor de vervanging van de Meerbrug met de oude hoogte van naar schatting ⬠2.300.000 (exclusief BTW) voor zijn rekening. Daar zit een bijdrage bij van ⬠150.000 die scheepswerf Royal Van Lent betaalt voor de verbreding van de doorvaart naar 14 meter. Deze doorgang heeft Van Lent nodig voor bredere jachten en moet in juni 2012 mogelijk zijn.

Extra kosten
De gemeente Haarlemmermeer heeft meegewerkt aan de verhoging naar 1.40 meter, maar heeft daarbij als voorwaarde gesteld dat andere partijen de extra kosten voor hun rekening nemen. Aan deze voorwaarde is nu vrijwel voldaan. De extra kosten voor de verhoging van de brug naar 1,40 meter bedragen naar schatting ⬠400.000. Deze kosten worden gedekt door bijdragen van de provincie Zuid-Holland (⬠150.000), de provincie Noord-Holland (⬠130.000), de gemeente Kaag en Braassem (⬠50.000) en een subsidie van het Regionale Investeringsfonds Holland-Rijnland van ⬠70.000. Als de bijdrage van het Regionale Investeringsfonds Holland-Rijnland onvoldoende mocht zijn, dan leggen de gemeenten Kaag en Braassem en Haarlemmermeer ieder het verschil voor de helft bij.

Wethouder Ton van Velzen die zich heeft ingezet voor een hogere brug: "Wij zijn erg blij met dit besluit. Door het verhogen van de brug ontstaat een betere doorstroming van boten en hoeft de brug niet voor elke boot open. Hierdoor ontstaan er minder files, zowel op het water als op de weg."