Gemeente Breda

o Trouwambtenaren
Nieuw loket voor opvang en begeleiding Bredase dak- en thuislozen Vandaag heeft wethouder Cees Meeuwis het loket Centraal Onthaal officieel geopend. Dit loket zorgt voor een eerste opvang en registratie van dak- en thuislozen die hier ,samen met hun zorgbegeleiders, terecht kunnen met vragen over zorg, begeleiding, financiën en huisvestingsproblemen. In dit loket is ook Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) vertegenwoordigd. De nieuwe werkwijze is een gezamenlijke aanpak van alle betrokken maatschappelijke organisaties en gemeenten in de regio Breda. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een convenant.

Bij Centraal Onthaal kunnen dak- en thuislozen en/of hun begeleiders zich laten registreren waarna een trajectplan wordt gemaakt. De medewerkers van het loket schakelen daarop een cliëntmanager van een zorginstantie in en bewaken de voortgang van het traject.

Naast registratie kunnen dak- en thuislozen hier ook terecht voor briefadressen, maatschappelijk opvang via SMO en een daklozenuitkering. Bij maatschappelijke opvang gaat het immers niet alleen om de opvang zelf, maar ook om het aanbieden van zorgtrajecten die uitzicht bieden op en leiden naar het best haalbare niveau van zelfredzaamheid. Voor de één zal dit leiden tot wonen in een beschermde woonvoorziening, voor een ander tot een volstrekt zelfstandig bestaan met werk om in zijn eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Het loket Centraal Onthaal is onderdeel van het Stedelijk Kompas. Onder deze naam regelt Breda samen met haar regiogemeenten en een aantal instellingen de komende jaren de maatschappelijke zorg en opvang voor dak- en thuislozen.

Gemeente Breda gaat ervan uit dat iedereen die op straat leeft een zorgaanbod nodig heeft. Om dat te kunnen bieden ontwikkelt de gemeente samen met de betrokken organisaties (SMO Breda en omgeving., Novadic-Kentron, GGZ Breburg, GGD, IMW, Surplus Welzijn, Tender, de Zuidwester, MEE, het Zorgkantoor, WonenBreburg, Laurentius, Singelveste AlleeWonen, Thuisvester, Woonstichting Etten-Leur (WEL), het Annahuis en Zorgbelang) en regiogemeenten deze gezamenlijke aanpak.

Ook de maatschappelijke organisaties in de regiogemeenten is gevraagd hier hun medewerking aan te verlenen. Zij hebben die inmiddels toegezegd.

Naast de zorg en begeleiding via Centraal Onthaal is het realiseren van woonvoorzieningen voor dak- en thuislozen ook onderdeel van het Stedelijk Kompas.

Breda, 22 september 2011
Deel Nieuw loket voor opvang en begeleiding Bredase dak- en thuislozen op Twitter Deel Nieuw loket voor opvang en begeleiding Bredase dak- en thuislozen op Facebook Deel Nieuw loket voor opvang en begeleiding Bredase dak- en thuislozen op Hyves