Gemeente Almere

Almere Leest Voor online

22-09-2011

Almere Leest Voor met René Peeters.JPG (101.9K) De voorleeswebsite almereleestvoor.nl, met voorleesfilmpjes en informatie over voorlezen, is woensdag 21 september gelanceerd. Wethouder René Peeters, Angela Esajas en haar dochter Mia lanceerden de site in de grote zaal van de nieuwe bibliotheek.

Dat voorlezen leuk is, bleek weer toen Angela Esajas het verhaal Ophelia voorlas. Niet alleen de aanwezige kinderen, maar ook de volwassenen lagen aan de lippen van de Nederlandse kampioen voorlezen. Kinderboekenschrijver Robin Raven bood zijn boek `De avonturen van Tjitak' aan aan Esajas en Peeters. Ook uit dit boek voor kinderen vanaf 7 jaar staan verhalen op de site.

Niet ieder kind wordt regelmatig voorgelezen door volwassenen in de omgeving. Almereleestvoor.nl helpt hierbij. Kinderen kunnen alleen of samen met bijvoorbeeld hun ouders kijken en luisteren naar leuke, spannende en gezellige verhalen. Op momenten dat het goed uitkomt. Ook kunnen scholen en kinderopvang gebruik maken van de website. De korte verhalen. Deze zijn voorgelezen door vrijwilligers en op film gezet. De verhalen zijn voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 8 jaar. Op de site staan ook tips over voorlezen en informatie over ouderbetrokkenheid.

Voorlezen is niet alleen leuk, het is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling van een kind. Ook leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en het kind leert zich concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind. En afhankelijk van het onderwerp van het boek leert het kind veel van de wereld om zich heen, waardoor het meer grip krijgt op de directe wereld om zich heen.