Rechtbank Amsterdam


Gevangenisstraf voor veroorzaker dodelijk verkeersongeval cabaretière

Amsterdam , 22-9-2011

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak tegen de verdachte die ervoor verantwoordelijk wordt gehouden dat hij op 25 maart jl. cabaretière Floor van der Wal heeft doodgereden op het Mercatorplein.

Verdachte heeft een manoeuvre gemaakt waarbij hij met hoger dan toegestane snelheid om een stilstaande auto is gereden, waardoor hij Van der Wal niet heeft gezien.
Anders dan door de officier van justitie bepleit komt de rechtbank niet tot een bewezenverklaring van doodslag, omdat niet bewezen kan worden dat sprake is van opzet. Daarbij heeft de rechtbank in overweging genomen dat voor verdachte het verkeerslicht op groen stond, dat verdachte niet onder invloed was en dat ook niet blijkt dat de aanrijding het sluitstuk was van een rit vol risicovol rijgedrag met een reeks van potentieel levensgevaarlijke incidenten.

De rechtbank komt wel tot de conclusie dat het rijgedrag van verdachte als roekeloos moet worden aangemerkt en dat het op grond daarvan aan verdachte's schuld te wijten is dat het ongeval is ontstaan waardoor Van der Wal is overleden.
Met zijn roekeloze rijgedrag heeft verdachte onpeilbaar en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer en haar omgeving. De rechtbank rekent het verdachte daarbij zeer zwaar aan dat hij de keuze heeft gemaakt om van de plek van het ongeval weg te rijden nadat hij het slachtoffer zwaargewond op de grond heeft zien liggen.

De rechtbank heeft een gevangenisstraf opgelegd van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast wordt verdachte de rijbevoegdheid ontzegd voor in totaal 5 jaar.

Bron: rechtbank Amsterdam

Uitspraken: BT2353