Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Patienten lopen risico's buiten kantooruren

22 september 2011
De zorg in ziekenhuizen is buiten kantooruren minder veilig dan tijdens kantooruren. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat ziekenhuizen deze risico's snel aanpakken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in een onderzoek tijdens de avond-, nacht- en weekenduren (ANW-uren) risico's aangetroffen die ziekenhuizen beter kunnen en moeten afdekken.

Een oorzakelijk verband tussen sterfte (en calamiteiten) en tekortkomingen in de zorgverlening kon in dit onderzoek niet worden aangetoond. Desondanks roept de inspectie de gehele ziekenhuissector op zich aan dit rapport te spiegelen.

Behoefte patient
'De behoefte van patiënten aan zorg moet centraal staan, niet de beschikbaarheid van deskundig personeel en faciliteiten. En dat 24 uur per dag, dus ook buiten kantoortijden,' aldus Wilna Wind.

'Het is ontoelaatbaar dat patiënten meer risico's lopen enkel en alleen het feit dat het buiten kantooruren is. Dat bijvoorbeeld de behandeling van een heupfractuur in een ziekenhuis buiten kantooruren niet optimaal is omdat de deskundigheid van de dienstdoende arts te wensen overlaat. Tijdens piekuren of onverwachte acute zorgvragen van patiënten kan het toch niet zo zijn dat er geen deskundige arts of verpleegkundige met kennis van zaken aanwezig is omdat dit buiten kantoortijd is? Of dat een verpleegkundige of arts-assistent s'nachts die ene dokter niet uit zijn bed wil of durft te bellen? En als die arts dan s'nachts uit zijn bed komt en zichtbaar vermoeid is wat dan?' zegt Wilna Wind.

Ziekenhuizen, specialisten en verpleegkundigen doen heel veel om de veiligheid van zorg te verbeteren. Wilna Wind: 'De verbeteringen gaan echter te langzaam. Dit onderzoek bevestigt de noodzaak om die inspanningen nog verder op te schroeven. Er wordt wel hard aan gewerkt, maar wij willen vaart achter die ontwikkeling.'