Rode Kruis Vlaanderen

World Disaster Report van het Rode Kruis

World Disaster Report 2011 van het Rode Kruis: Waarom hebben wereldwijd
1 miljard mensen honger?

Redenen van en concrete oplossingen de voedselproblematiek

Rode Kruis-Vlaanderen maakt de bevindingen bekend van het World Disaster Report (Wereldrampenrapport) 2011 dat zich dit jaar concentreert op âVoedselveiligheid en Hongerâ. Het rapport identificeert ondermeer de belangrijkste redenen waarom wereldwijd 1 miljard mensen honger lijden. Zo gaan enorme massaâs voedsel verloren, wordt voedsel voor honderden miljoenen mensen onbetaalbaar en wordt de hoeveelheid beschikbare landbouwgrond steeds kleiner. Tegelijk doet het rapport een aantal aanbevelingen en biedt het oplossingen aan om de voedselproblematiek op te lossen.

Eén derde van het geproduceerde voedsel wordt niet door de mens gegeten
âHongerlijden betekent niet dat er niet genoeg eten is. Het betekent wel dat sommige mensen niet genoeg eten hebbenâ, zegt Amartya Sen, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, in het rapport. âBijna 1 miljard mensen hebben honger terwijl de wereld nog nooit zoveel voedsel heeft geproduceerd en er bijna anderhalf miljard mensen met overgewicht kampen. Maar liefst een derde van het geproduceerde voedsel in de wereld wordt niet door de mens gegeten. Zo belandt wereldwijd de helft van het jaarlijks geoogste graan niet op een bord, maar wordt het verwerkt tot biobrandstof of veevoeder. 30% van de voedselgewassen gaat bovendien gewoon verloren. In ontwikkelingslanden zijn er beperkte mogelijkheden om voedsel op te slaan of om het te transporteren, waardoor het sneller slecht en dus oneetbaar wordt.â

Voedsel wordt te duur!
Veel mensen lijden ook honger omdat het voedsel te duur wordt. âZe hebben onvoldoende middelen om eten te kopenâ, zegt Axel Vande Veegaete van Rode Kruis-Vlaanderen. âDe laatste jaren pieken de voedsel- en brandstofprijzen wereldwijd. Zo steeg in Kenia de prijs voor maïs het afgelopen jaar met 180%. Dat is dramatisch als je weet dat inwoners in ontwikkelingslanden tot 80% van hun inkomen aan voedsel besteden.

Vergelijking met België
Volgens een studie van Eurostat besteedt de Belg gemiddeld 12,5% van zijn uitgaven aan voeding. In Europa ligt dat gemiddelde op 11,9%. In ontwikkelingslanden is dit tot 80%. Volgens een artikel in Trends (12 oktober 2010) verdient een Belgische werknemer gemiddeld â¬2.936 bruto per maand. âOmgerekend zou dit voor de Belg betekenen dat wij gemiddeld tussen â¬1500 en â¬2400 per maand zouden spenderen aan eten. Een stijging van de voedselprijzen van 180%, zoals in Afrika, zou betekenen dat de som die we maandelijks aan voedsel besteden in één jaar tijd zou gestegen zijn van â¬2400 tot meer dan â¬6700! Dat zijn hallucinante cijfersâ, vervolledigt Vande Veegaete.

Oorzaken van de voedselproblematiek
⢠Vele ontwikkelingslanden hebben geen voedselstocks waardoor prijzen stijgen bij mislukte oogsten. Tegenvallende oogsten in landen met een hoge voedselproductie (bijv. Rusland) doen de prijzen sterk stijgen. Deze verschillende elementen leiden tot speculaties op de wereldmarkt en jagen de voedselprijzen naar recordhoogtes.
⢠Per jaar jaar verdwijnt ongeveer drie maal de oppervlakte van België aan landbouwgrond door erosie, klimaatsverandering, waterhuishouding, edm.
⢠De productie van biobrandstof: op een groot deel van de landbouwgrond worden gewassen voor biobrandstof gekweekt. Op deze gronden kunnen dus geen eetbare gewassen geteeld worden. ⢠Grote firmaâs kopen landbouwgrond op. Hierdoor krijgen plaatselijke boeren geen kans en wordt de lokale economie niet gestimuleerd. ⢠60% van de nog beschikbare ruwe landbouwgrond ligt in Afrika. Door droogte, financiële problemen en gebrek aan kennis bij de plaatselijke bevolking wordt deze grond niet benut.

Noodhulp in Oost-Afrika: verder gaan dan voedselbedeling De problemen waarmee Oost-Afrika momenteel kampt vinden hun oorsprong voornamelijk in droogte en het conflict in Somalië. Toch illustreren de vaststellingen in het Wereldrampenrapport dat dit slechts twee elementen zijn van een aantal factoren die de kwetsbaarheid van de bevolking hebben aangetast en geleid hebben tot de crisis die meer dan 11 miljoen mensen treft. âNoodhulp is nu in Oost-Afrika de prioriteit, maar die noodhulp moet verder gaan dan enkel het verdelen van voedselâ, zegt Vande Veegaete. âHet Wereldrampenrapport stelt dat het duurzamer kan zijn als de lokale bevolking geld krijgt. Zo kunnen zij zelf beslissen aan welk voedsel zij het meest nood hebben. Gelijklopend met de noodhulp moet nu volop geïnvesteerd worden in structurele oplossingen: investeren in duurzame landbouw, zoals irrigatie, droogteresistente gewassen en watervoorziening.â

Het Wereldrampenrapport stelt een aantal oplossingen voor: ⢠Door goedkope en alternatieve verzekeringen aan te bieden aan de boeren in Afrika, kunnen ze hun oogst tegen droogte en regen verzekeren en zijn ze financieel beschermd.
⢠Door investeringen in infrastructuur om stocks aan te leggen en het voedsel tot bij de consument te brengen, kan voedsel langer bewaard worden en gaat er minder verloren. Op die manier kan er tegen 2050 een halvering zijn van het voedsel dat verspild wordt en kan de totale hoeveelheid voedsel die wereldwijd nodig is met een kwart verminderen. ⢠Afrika heeft 60% van de nog beschikbare landbouwgrond te wereld. Daarom is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in onderzoek naar kleinschalige landbouw en alternatieve methodes. Kleine boeren moeten geholpen worden met gesubsidieerde grondstoffen zoals kunstmest en zaden. Afrika heeft namelijk meer nood aan een hogere voedselproductie dan bijvoorbeeld aan de kweek van snijbloemen.
⢠De subsidies voor de productie van biobrandstof in vraag stellen. ⢠Nieuwe regelgeving moet de âspeelruimteâ van speculanten op voedselprijzen beperken.
⢠Onderzoek voorspelt dat meer vrouwen inschakelen in de landbouwsector de productie kan doen stijgen met 30%.

Mechelen, 22 september 2011

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be

IBAN: BE28 0960 0000 9620
BIC: GKCCBEBB

© 2011 Rode Kruis-Vlaanderen | disclaimer -

Partner: