Provincie Overijssel

Staten buigen zich opnieuw over burgerinitiatief megastallen

22 september 2011

De Staten buigen zich opnieuw over het burgerinitiatief van de stichting Vroomshoop en Omstreken een Mesthoop? (stichting VROM). Dit hebben Provinciale Staten gisteravond besloten. Op de eerstvolgende commissievergadering buigen de Staten zich over de vervolgstappen naar aanleiding van de uitspraak van de rechter. Gedeputeerde Staten hebben voorgesteld het burgerinitiatief te betrekken bij het debat over het reconstructiebeleid. Daarnaast zal ook naar de evaluatie van het hele proces worden gekeken.

Het burgerinitiatief over megastallen werd in 2008 ingediend door de stichting VROM?. De stichting keert zich tegen de vestiging van megastallen in de buurt van Vroomshoop. De stichting verzamelde 7086 handtekeningen, ruim meer dan de 1500 die nodig zijn om een onderwerp op de agenda van Provinciale Staten te plaatsen. Met het burgerinitiatief wilde de stichting bereiken dat het provinciale reconstructieplan op het punt van de megastallen zou worden gewijzigd.

Na behandeling door Provinciale Staten stapte de stichting naar de rechter omdat ze ontevreden was met de manier waarop het burgerinitiatief door de staten was behandeld. De rechter meent dat VROM? Wel ontvankelijk is in de procedure. De provincie had geoordeeld dat de stichting niet ontvankelijk was. Voor de Staten is dit aanleiding om nog eens goed naar de hele gang van zaken te kijken.