Gemeente Tilburg

Persbericht
22 september 2011

Cityring 3,6 miljoen goedkoper opgeleverd

De Cityring rond de binnenstad van Tilburg is 3,6 miljoen goedkoper dan gepland. Voor de aanleg was bijna vijfendertig miljoen euro beschikbaar, maar de teller bleef steken net onder de 31 miljoen euro. De financiële meevaller betekent dat er minder geld uit de post Reserve Grootschalige Investeringswerken (RGI) nodig is. Wethouder Roel Lauwerier (Verkeer): "Ik ben blij dat we minder geld nodig hebben uit de Reserve Grootschalige Investeringen dan begroot. Een hele prestatie op een project van dit formaat met een doorlooptijd van vijf jaar."

Planning

In totaal werd er ruim vijf jaar gewerkt aan de realisatie van de Cityring. De gefaseerde aanpak zorgde voor een langere doorlooptijd, maar gedurende de werkzaamheden bleef de binnenstad wel steeds bereikbaar. Vertragingen door winterse buien en ontwerpaanpassingen zijn door extra inspanningen ingelopen gedurende het project. Zo kon de Cityring praktisch binnen de planning opgeleverd worden. Door het vroege winterweer eind 2010 moest af en toe nog wel eens een tandje bijgezet worden, zoals op het Piusplein, waar een speciale tent werd geplaatst om door te kunnen werken.

De laatste stukjes Cityring (gedeelte Noordhoekring tot aan het station, de kruispunten Spoorlaan/Heuvelring en Spoorlaan/Noordhoekring) gaan uitgevoerd worden in het kader van de Spoorzone en het Parkeer Route Informatie Systeem wordt als afzonderlijk project afgewerkt. De aanbesteding van het parkeerverwijssysteem is inmiddels gestart.

Over de aanleg van de Cityring is altijd veel te doen geweest. Aan de aanleg ging onder meer een discussie over effecten op de verkeerscirculatie vooraf. Wethouder Lauwerier: "De effecten kunnen we pas realistisch in kaart brengen als de infrastructuur in de Spoorzone ook helemaal gereed is. Het belangrijkste deel ligt er nu in ieder geval mooi bij. Het straatbeeld is enorm verbeterd."

Voorafgaand en tijdens het project hebben veel mensen een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Cityring. Lauwerier "Er is veel en intensief overlegd en samengewerkt met bewoners en winkeliers tijdens de werkzaamheden. Essentieel om een project van deze omvang tot een goed einde te brengen. Hoewel het voor veel mensen natuurlijk af en toe lastig was om midden in de verbouwingen te zitten, is het straatbeeld nu een stuk mooier geworden en kan het wonen en werken nu weer volop vooruit."

Voor de uitvoering van de Cityring ontving de gemeente in totaal 5,5 miljoen subsidie vanuit Europa, de provincie en het Rijk. Zo is de herinrichting van de Heuvel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

---