Wageningen Universiteit en Researchcentrum
22 sep 2011
Onderdeel: LEI
Om meer inzicht te krijgen in de ecologische voetafdruk van ons
voedsel, heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en
Innovatie het LEI, onderdeel van Wageningen UR, gevraagd een beeld te
geven van de herkomst en bestemming van in Nederland geconsumeerde en
geproduceerde voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat voor veel
agrarische producten, die de basis vormen voor voedingsmiddelen, de
voorzieningsgraad groter is dan 100%.
Dit betekent dat Nederland van veel agrarische producten meer
produceert dan het consumeert, zo blijkt uit de nota Verduurzaming
voedselproductie. Met name geldt dat voor kaas, kalfsvlees,
varkensvlees, pluimveevlees, verse groenten, aardappelen en suiker.
Daarentegen is de voorzieningsgraad voor producten als rundvlees, vis,
vers fruit en graan relatief laag. Hoewel dat binnen een productgroep
sterk uiteen kan lopen. Wat fruit betreft bijvoorbeeld, produceren wij
250% van onze eigen behoefte aan appels en 155% van onze eigen behoefte
aan peren, maar bijna geen exotisch fruit.
De meeste agrarische producten in ons land worden geëxporteerd binnen
de Europese Unie. Twee derde of meer van de export van de onderzochte
producten vindt plaats in de driehoek Londen-Berlijn-Parijs (inclusief
België). Ook import van agrarische producten vindt voornamelijk plaats
uit EU-landen.
Nota 11-085 Verduurzaming voedselproductie; Inzicht in productie,
import, export en consumptie van voedsel
Beantwoording Kamervragen economische dimensie verduurzaming
voedselproductie
Contact
Anita van der Knijff