Wageningen Universiteit en Researchcentrum 22 sep 2011

Onderdeel: LEI

Om meer inzicht te krijgen in de ecologische voetafdruk van ons voedsel, heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het LEI, onderdeel van Wageningen UR, gevraagd een beeld te geven van de herkomst en bestemming van in Nederland geconsumeerde en geproduceerde voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat voor veel agrarische producten, die de basis vormen voor voedingsmiddelen, de voorzieningsgraad groter is dan 100%.

Dit betekent dat Nederland van veel agrarische producten meer produceert dan het consumeert, zo blijkt uit de nota Verduurzaming voedselproductie. Met name geldt dat voor kaas, kalfsvlees, varkensvlees, pluimveevlees, verse groenten, aardappelen en suiker. Daarentegen is de voorzieningsgraad voor producten als rundvlees, vis, vers fruit en graan relatief laag. Hoewel dat binnen een productgroep sterk uiteen kan lopen. Wat fruit betreft bijvoorbeeld, produceren wij 250% van onze eigen behoefte aan appels en 155% van onze eigen behoefte aan peren, maar bijna geen exotisch fruit.

De meeste agrarische producten in ons land worden geëxporteerd binnen de Europese Unie. Twee derde of meer van de export van de onderzochte producten vindt plaats in de driehoek Londen-Berlijn-Parijs (inclusief België). Ook import van agrarische producten vindt voornamelijk plaats uit EU-landen.

Nota 11-085 Verduurzaming voedselproductie; Inzicht in productie, import, export en consumptie van voedsel
Beantwoording Kamervragen economische dimensie verduurzaming voedselproductie
Contact
Anita van der Knijff