Wageningen Universiteit en Researchcentrum 22 sep 2011

Onlangs is bij IOS Press het boek 'Exploring the Visual Landscape. Advances in Physiognomic Landscape Research in the Netherlands' verschenen. Het boek is een initiatief van de TU Delft en Wageningen UR (University & Research centre) en geschreven en samengesteld door Steffen Nijhuis en Frank van der Hoeven van de faculteit Bouwkunde en Ron van Lammeren van Wageningen UR.

Exploring the Visual Landscape

Dit boek is de tweede uitgave in de reeks Research in Urbanism van IOS Press. Het gaat in op de combinatie van landschapsonderzoek en
-planning, de visuele waarneming en Geographic Information Science. Het boek beschrijft visueel-ruimtelijk onderzoek in steden, parken en op het platteland. In dat opzicht sluit het aan op de lange Nederlandse traditie van visueel landschapsonderzoek en is het een weergave van de huidige stand van zaken op dit gebied.

'Exploring the Visual Landscape' gaat in op de theorie, methodologie en toepassing van onderzoek en ontwikkeling van landschappen overal ter wereld vanuit een specifiek Nederlandse wetenschappelijke context. Het boek geeft voorbeelden van manieren om greep te krijgen op thema's zoals de openheid van het landschap, de verrommeling van het platteland, hoge gebouwen in relatie tot het stadslandschap, historische landschappen en snelwegpanorama's.

'Exploring the Visual Landscape' biedt een breed scala aan inzichten in de psychologische achtergrond van landschapswaarneming, de technische aspecten van geomatics en methodologie in landschapsarchitectuur, stedenbouw en stadsontwerp. Daarnaast wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden aangegeven hoe dit onderzoek kan worden toegepast in het landschapsbeleid.

Overhandiging Exploring the Visual Landscape

Tijdens de slottoespraak van het congres de Groene golflengte is het boek door Kees Slingerland (Algemeen directeur, Environmental Sciences Group (ESG), Wageningen University) aangeboden aan de Rijksadviseur voor het Landschap, Yttje Feddes. Tijdens het congres Ondernemen met Groen van de Wageningen Universiteit zal het boek worden aangeboden aan o.a. de Directeur-Generaal Natuur en Regio van het Ministerie van EL&I (mevr. Annemie Burger) en Programme Manager Partnership Rabobank â WWF (Richard Piechocki). De decaan van de faculteit Bouwkunde Professor Karin Laglas zal het boek aan Professor Karel Luyben (Rector magnificus TU Delft) overhandigen bij de opening van de Graduate School TU Delft.

---