Siemens

Persbericht

Palma de Mallorca, donderdag 22 september 2011

Stroomkabel door Middellandse Zee voorziet jaarlijks 2,5 miljoen toeristen van elektriciteit

Siemens brengt duurzame energie naar Mallorca

Siemens heeft de HVDC-technologie (hoogspanningsgelijkstroom) geleverd waarmee Red Eléctrica de España (REE), de beheerder van het Spaanse elektriciteitsnet, het eiland Mallorca heeft aangesloten op het net op het Spaanse vasteland. Via een op de bodem van de Middellandse Zee aangelegde stroomsnelweg wordt binnenkort een aanzienlijk deel van de stroomvraag op het vakantie-eiland gedekt door wind-, zonne- en waterkrachtenergie die op het vasteland is opgewekt. Daarnaast wordt de leveringszekerheid op het eiland vergroot.

Het project weerspiegelt een trend die zich in heel Europa voordoet: elektriciteitsnetten komen steeds hechter met elkaar in verbinding te staan. Met onze HVDC-technologie kan duurzame energie over grote afstanden en met slechts geringe verliezen worden getransporteerd. HVDC-leidingen fungeren daarbij als een soort ruggengraat van de stroomnetten en van de overstap naar duurzame energiebronnen. Deze technologie helpt om het aandeel aan duurzame energie in de Europese stroommix te verhogen, aldus Michael Süß, bestuurslid van Siemens AG en CEO van de Siemens-sector Energy.

HVDC maakt een stormachtige groei door. Werden in de afgelopen 40 jaar wereldwijd leidingen aangelegd voor in totaal 100 gigawatt aan capaciteit (waarvan circa 40% door Siemens), alleen al in dit decennium zal er naar verwachting wereldwijd voor 250 gigawatt aan HVDC-projecten worden aanbesteed, voegt Süß toe.

Een van de belangrijkste redenen voor de verbinding tussen Mallorca en het Spaanse vasteland was het vergroten van de leveringszekerheid op de Balearen. Stroomuitval zal op Mallorca binnenkort tot het verleden behoren, aldus Ramón Granadino, die bij REE verantwoordelijk is voor de activiteiten op de eilandengroep. In opdracht van de Spaanse netbeheerder heeft Siemens twee installaties gerealiseerd voor de omvorming van wisselstroom in gelijkstroom, één bij Palma de Mallorca de hoofdstad van het eiland en een andere op het Spaanse vasteland in de buurt van Valencia. Tussen de beide stations is een 244 km lange stroomleiding door de Middellandse Zee aangelegd. Dankzij de HVDC-verbinding kan 400 megawatt aan capaciteit naar Mallorca worden getransporteerd, zon 25% van de totale capaciteit van de energiecentrales op het eiland. In de toekomst kan dus vanaf het vasteland worden voorzien in de stroombehoefte van een kwart van de 860.000 eilandbewoners en van de 10 miljoen toeristen die het eiland jaarlijks trekt.

Het groene gehalte van de op het Spaanse vasteland opgewekte stroom is bijzonder hoog: 35% ervan bestaat uit duurzame energie, terwijl Mallorca vrijwel uitsluitend conventionele, op gas, kolen of aardolie gestookte centrales heeft. Vergeleken met de bouw van een extra centrale kan door de verbinding met het vasteland de CO2-uitstoot jaarlijks met de helft worden beperkt tot 1,2 miljoen ton. Daarnaast zou een nieuwe centrale alleen tijdens het hoogseizoen worden benut, omdat de stroomvraag op Mallorca tijdens de zomermaanden zon beetje verdubbelt. Niet alleen Mallorca, maar ook de andere Balearische eilanden zullen binnenkort via de nieuwe verbinding worden voorzien van stroom van het vasteland. Er ligt namelijk al een wisselstroomkabel tussen Mallorca en Menorca, en een nieuwe onderzeese kabel naar Ibiza staat op de planning. Tussen Ibiza en Formentera ligt ook al een kabel.

HVDC is voor kabels vanaf 80 km lengte de enig mogelijke technologie voor stroomtransport. Bij ondergrondse of onderzeese kabels komt vanaf die lengte bij wisselspanning vrijwel geen energie bij het eindpunt aan, omdat de isolatie van de kabel zich als een condensator oplaadt en daardoor de energie vasthoudt. De nu naar Mallorca aangelegde verbinding bestaat uit drie afzonderlijke kabels uit één stuk, geleverd door de Italiaanse kabelspecialist Prysmian samen met de Franse kabelproducent Nexeans, en is op de bodem van de Middellandse Zee gelegd op dieptes tot 1.485 meter. Bij verbindingen over land beperkt de HVDC-technologie het transportverlies in de regel met 30 tot 50%. Verder kan bij een gelijke tracébreedte 30 tot 40 % meer energie worden getransporteerd.

Siemens heeft wereldwijd al meer dan 40 HVDC-projecten gerealiseerd, waarvan een kwart in China. Via deze HVDC-verbindingen van Siemens stroomt een totale hoeveelheid elektriciteit die overeenkomt met het gemiddelde stroomverbruik van landen als Spanje of Italië. Via de totale capaciteit van 350 gigawatt aan HVDC-verbindingen die naar verwachting aan het eind van dit decennium wereldwijd zal zijn gerealiseerd, zou in principe een hoeveelheid energie kunnen worden getransporteerd die overeenkomt met de totale stroombehoefte van alle 27 EU-lidstaten.

Installaties voor HVDC-transport maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2010 een omzet van ca. EUR 28 miljard heeft gerealiseerd. Dat maakt Siemens tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie ter wereld. Afnemers hebben met Siemens-producten en -oplossingen op dit gebied in diezelfde periode 270 miljoen ton koolstofdioxide (CO2) bespaard, een hoeveelheid die gelijk is aan de gezamenlijke jaarlijkse CO2 uitstoot van de wereldsteden Hongkong, Londen, New York, Tokio, Delhi en Singapore.