Gemeente Halderberge


Halderberge neemt standpunt in over tracé 380 kV hoogspanningsverbinding

Op 29 juni presenteerden de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en van Infrastructuur en Milieu (I&M) en netbeheerder TenneT tijdens een informatieavond in Oud Gastel het tracé voor een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding. Deze verbinding loopt van Borssele via Oud Gastel naar Tilburg. In Halderberge betekent dit dat de huidige 380 kV weggehaald wordt en verplaatst wordt naar het westen en noorden van Oud Gastel. Hoewel er nog geen formele mogelijkheid is om in te spreken, heeft de gemeente de ministeries deze week laten weten niet in te kunnen stemmen met het onlangs gepresenteerde tracé. Dit betekent dat Halderberge vasthoudt aan haar eerdere standpunt op de destijds gepresenteerde tracé-alternatieven en het Meest Milieuvriendelijk Alternatief: geen nieuwe doorsnijding in een open gebied en streven naar een heldere bundeling en concentratie van verbindingen. Uiteindelijk bepalen de ministeries wat zij met de gemeentelijke reactie doen.

Uitleg standpunt gemeente Halderberge

Eind maart 2011 hebben de ministers van EL&I en I&M de tracékeuze bekendgemaakt. Het gedeelte van dit tracé op grondgebied van de gemeente Halderberge wijkt af van het eerder gepresenteerde "Meest Milieuvriendelijke Alternatief" (MMA) en is ook niet eerder als tracé-alternatief door de ministers en de netbeheerder gepresenteerd. Daarom heeft de gemeente de afgelopen maanden het tracé met de tot nu toe bekende informatie nader bekeken. Daarop komt zij tot de conclusie slechts akkoord te kunnen gaan met een tracé ter vervanging van een bestaande verbinding ten zuiden en oosten van de kern Oud Gastel. Hierbij vraagt zij extra aandacht voor objecten binnen de magneetveldzone (de zogenaamde gevoelige bestemmingen). Zo stelt de gemeente de uitdrukkelijke voorwaarde dat er een afname moet plaatsvinden van het aantal bestaande gevoelige bestemmingen in de magneetveldzone. Daarnaast wil zij dat aan de eigenaren van overige gevoelige bestemmingen binnen de magneetveldzone de mogelijkheid tot uitkoop wordt voorgesteld.

Argumenten

De gemeente heeft meerdere argumenten voor haar standpunt. Halderberge begrijpt dat het voor TenneT lastiger is om een tracé aan te leggen in een gebied met bestaande infrastructuur en bebouwing dan een nieuwe verbinding in een open gebied aan te leggen. Toch ziet de gemeente in het gebied ten zuiden en oosten van de kern Oud Gastel wel mogelijkheden, waarbij het aantal gevoelige bestemmingen in de magneetveldzone afneemt. Ook denkt zij dat het aantal gevoelige bestemmingen teruggebracht kan worden door uitkoop, zoals minister Verhagen in juni 2011 aan de Tweede Kamer heeft voorgesteld.

Verder wil de gemeente het open polderlandschap en daarmee de diversiteit van haar grondgebied, de natuurelementen en de archeologische waarden behouden. Ook wil zij voorkomen dat hiermee de deur wordt opengezet voor eventuele andere grootschalige ontwikkelingen in het open poldergebied. Wanneer het tracé nabij bestaande infrastructuur wordt aangelegd, wordt volgens Halderberge ook voldaan aan het rijksbeleid om geheel nieuwe doorsnijdingen van het landschap en een toename van bovengrondse hoogspanningsverbindingen vanaf 110 kV te voorkomen. Bovendien past zo'n maatregel ook beter in de concentratie- of bundeling van infrastructurele werken, hetgeen ook een zeer belangrijk planologisch beleidsuitgangspunt is.

Gevolgen van dit standpunt

De gemeente Halderberge heeft de ministers van EZ, L&I en I&M gevraagd hun besluit over het voorgenomen tracé op in ieder geval het grondgebied van de gemeente Halderberge te heroverwegen. Het college is in afwachting van een reactie. Als de ministeries van EL&I en I&M en TenneT de gemeente vragen om (positieve) besluitvorming om de nieuwe 380 kV ten westen en noorden van Oud Gastel te verwezenlijken, verleent de gemeente op basis van dit standpunt hiervoor geen medewerking.