Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 22-09-2011 Vastgoed Belang: wacht met nieuwe huurcontracten tot na 1 oktober

Belangenvereniging Vastgoed Belang van kleine particuliere verhuurders adviseert haar leden te wachten met het afsluiten van huurcontracten tot ná 1 oktober. Vanaf die datum kunnen verhuurders in schaarstegebieden hogere huren vragen, dankzij een wetswijziging van minister Donner van BZK.

Huurwoningen in 140 gemeenten krijgen er 15 of 25 woningwaarderingspunten bij, afhankelijk van de WOZ-waarde per m2. Is de WOZ-waarde hoger dan EUR 2.900 per m2 dan krijgt een woning er 25 punten bij, daaronder 15 punten. Tenzij de wetswijziging nog wordt tegengehouden gaat dit nieuwe beleid per 1 oktober in.

Afbeelding: extra huur Vastgoed Belang adviseert verhuurders om de extra huur die mogelijk wordt door deze extra punten (EUR 123 en EUR 73), in nieuwe huurcontracten op te nemen.

Veel woningen zullen zelfs boven de liberalisatiegrens gaan vallen (140 woningwaarderingspunten, oftewel EUR 652), waardoor verhuurders een nog hogere huur kunnen vragen. Voor zittende huurders verandert er overigens niets.

Volgens minister Donner loopt het wel los met de huurprijsopdrijvende werking van zijn maatregel. Naar schatting 5 procent van de huurwoningen zou erdoor worden getroffen. De Woonbond deelt die mening totaal niet en vreest dat veel meer huurwoningen in prijs omhoog zullen gaan. Zeker in steden in Amsterdam, Utrecht en 's-Hertogenbosch, die kampen met een volstrekt overspannen huurwoningenmarkt.

Huren onbetaalbaar

De actie van Vastgoed Belang is in de ogen van de Woonbond een veeg teken. De Woonbond voorziet grote problemen als de maatregel in werking treedt. Huurwoningen in veel steden worden onbetaalbaar. Het gat tussen bestaande en nieuwe huurprijzen wordt enorm. Hierdoor zal de doorstroming volledig stagneren. De Woonbond blijft dan ook actie voeren tegen deze maatregel.

Zie ook:

* Lijst van 140 gemeenten waar de maximale huur omhoog gaat