Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF: arts op afroep goede zaak maar informatie van belang

22 september 2011
Patiënten kunnen binnenkort voor zorg buiten kantooruren kiezen tussen een bezoek aan de huisartsenpost of een bezoek aan huis van een commerciële aanbieder. Daarmee heeft vanaf nu de SOS-arts de mogelijkheid om haar diensten aan te bieden in Nederland.

Volgens patiëntenfederatie NPCF is de SOS-arts een waardevolle aanvulling op de reguliere huisartsen zorg en het voorziet in een behoefte. De NPCF wil wel dat de SOS-arts helder gaat communiceren welk type zorg hij precies levert en aan welke kwaliteitseisen die zorg voldoet.

Behoefte
In de Meldactie Huisartsenzorg die de NPCF in 2009 hield, bleek driekwart van de deelnemers het er in meer of mindere mate mee eens te zijn met de stelling dat een huisarts op afroep een goede aanvulling is op de huisartsenzorg. Meer dan de helft van de deelnemers zou zeker gebruik maken van een huisarts op afroep als de eigen huisarts niet bereikbaar is. 'Daarmee blijkt SOS-arts te voorzien in een behoefte. Huisartsen kunnen daar nu niet in voorzien. Daarom staan wij er, met een aantal kanttekeningen, positief tegenover dat er nieuwe spelers in het veld komen die de zorg dicht bij patiënten brengt,' stelt NPCF-directeur Wilna Wind.

Duidelijkheid
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld dat de zorgverleners die zorg op afroep leveren niet hoeven te zijn opgeleid tot huisarts. 'Wat kun je dan van deze artsen verwachten en in hoeverre wijkt dat af van huisartsenzorg?' vraagt Wilna Wind zich af. 'Patiënten hebben er recht op een helder antwoord te krijgen op dit soort vragen.' De NPCF wil met de SOS-artsen in overleg. Zij wil erop toezien dat de zorg op afroep ook voldoet aan de criteria die voor patiënten van belang zijn.

Afstemming huisarts
Ook vindt de NPCF het van belang dat er een optimale afstemming plaatsvindt tussen de reguliere huisarts en de zorgverlener die zorg op afroep levert. 'Als een SOS-arts medicijnen voorschrijft, hoe weet hij of dat past bij het huidige medicijngebruik van een patiënt? En andersom: hoe informeert de SOS-arts de eigen huisarts van een patiënt weer over de behandeling die hij die nacht heeft uitgevoerd?' Het is dus van belang, voor de veiligheid van de patiënt, dat die gegevens over en weer worden uitgewisseld, uiteraard met toestemming van de patiënt.