Gemeente Bergen op Zoom


SPECTACULAIR GEBOUW VOOR BEZOEKERSCENTRUM BRABANTSE WAL

Na een jaar van intensieve samenwerking en voorbereidingen ligt er een eerste, zichtbaar plan voor het nieuwe bezoekerscentrum op Landgoed Lievensberg.

Het gebouw is op zich een complete mini-uitgave van de Brabantse Wal, met een dak dat alle kenmerkende elementen van het omringende landschap herbergt. Het gebouw wordt tegelijkertijd ontwikkeld met de grootscheepse renovatie van het huidige Stayokay-complex. Wethouder Van der Wegen stelde als ambitieus doel om het gebouw in de winter van 2012-2013 te openen.

Het nieuwe bezoekerscentrum zal de hoofdtoegangspoort worden van het natuurgebied De Brabantse Wal. Het krijgt een belangrijke horecafunctie, een vaste tentoonstellingsruimte voor exposities over De Brabantse Wal en over de duurzame samenleving. Een multifunctionele ruimte is beschikbaar voor seizoensgebonden presentaties waarin aparte aspecten van het gebied of duurzaamheid kunnen worden belicht en waarin `groene' bedrijven ruimte krijgen zich aan het publiek te presenteren. Een auditorium met een capaciteit voor zo'n zestig personen is geschikt voor lezingen, presentaties e.d. Door het open te stellen voor derden, genereert het auditorium ook inkomsten. Samen met een nieuwe publiekstrekker als het Klimbos zal het nieuwe centrum naar verwachting zo'n 50.000 extra bezoekers per jaar trekken.

De realisatie van het gebouw is mogelijk door een intensieve samenwerking tussen een groot aantal partijen. Zo zijn er zeer concrete afspraken gemaakt met De Kraaijenberg, dat als buitenlokaal zal gaan fungeren, met ruimte onderwijspractica, (natuur)tentoonstellingen en aandacht voor bijvoorbeeld het leven in en om het Markiezaatsmeer. Na de presentatie van de plannen, op donderdag 22 september, stapten vertegenwoordigers van alle samenwerkende partijen onder aanvoering van wethouder Van der Wegen dan ook direct op de (elektrische) fiets om vanuit de Stayokay-hostel op weg te gaan naar De Kraaijenberg. Ze werden daarbij begeleid door leerlingen van Basisschool Oost. Bij De Kraaijenberg zetten de scholieren hun handafdrukken op de totempaal, waarna hun `hoge' bezoekers zeer onder de indruk raakten van de première die zij te zien kregen van de natuurfilm Vogelparadijs aan de rand van Brabant; Van zout naar zoet. Jack Nuijten van het directeurenoverleg primair onderwijs, eveneens betrokken bij de plannen, richtte zich enthousiast tot de leerlingen: "Jullie krijgen met dit educatieve bezoekerscentrum het beste van het beste van de mogelijkheden op gebied van natuuronderwijs."

Het motto waar alle activiteiten aan getoetst worden is `inspireren, verrassen, ontmoeten en beleven', aldus wethouder duurzaamheid Ad van der Wegen van Bergen op Zoom. Het nieuwe gebouw zal daar zeker ook zelf aan bijdragen. Het is innovatief en modern, en toekomstbestendig. De komende maanden zal de financiële haalbaarheid nog eens zorgvuldig doorgerekend worden. Naar verwachting start rond de zomer de bouw.