Mark Rutte beste debater en winnaar Debatprijs 2011

Persbericht van Nederlands Debat Instituut Holding

B.V.
Mark Rutte is uitgeroepen tot beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen en daarmee winnaar van de Debatprijs 2011. De jury, bestaande uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer/debatleider Nederlands Debat Instituut), is het hier unaniem over eens.

Het juryoordeel
De jury is van oordeel dat de premier met veel regie, flair en scherpte in staat is gebleken zijn kabinetsbeleid te verdedigen.

Onder de druk van zware bezuinigingen en een enigszins gedeukt imago startte Mark Rutte zijn eerste termijn. Vanaf het eerste moment nam hij de regie sterk in handen door, ondanks het verzoek van meerdere fracties, zelf te bepalen hoe hij zijn eerste termijn zou inrichten. Hij zette de toon door te verklaren dat Nederland voor grotere uitdagingen staat dan een debat over taalgebruik in het parlement. Ook gedurende de rest van zijn eerste termijn slaagde hij er keer op keer in om zelf het tempo en de volgorde van de inhoudelijke thema's te bepalen.

Inhoudelijk wist de premier op de meeste dossiers in heldere en begrijpelijke taal duidelijk te maken wat de keuzes van zijn kabinet zijn, hoewel zijn taal niet altijd van jargon gespeend is ("impacteert"). Bij interrupties wist hij duidelijk onderscheid te maken tussen waar de overeenkomsten lagen in visie en handelen van zijn kabinet en zijn politieke opponenten en waar de wegen scheiden. Met afwisselend humor en ernst formuleerde hij zijn antwoorden met een grote informatiedichtheid. Vaak wist hij de programmatische agenda van het kabinet (gezonder, sterker, veiliger) te combineren met de ideologische achtergrond van liberalen en confessionelen.

Net als vorig jaar viel het de jury op dat Rutte met continu enthousiaste en bevlogen toon het debat voert. Ook is de premier in staat om te improviseren en vragenstellers te overrompelen met scherpte en snelheid. Zijn houding en stem stralen zelfverzekerdheid en plezier uit en bepalen de sfeer waarin het debat gevoerd wordt. Dat resulteert in een betere sfeer op dag twee van het debat vergeleken met de eerste dag waarin opnieuw ergernis ontstond over het taalgebruik in het debat. Toch heeft ook Rutte niet weten te voorkomen dat het debat halverwege dag twee tijdelijk ontspoorde in een een-op-een debat met PVV-leider Wilders.

De tweede plaats komt Alexander Pechtold toe. De eerste termijn van de D66 voorman was zowel inhoudelijk sterk als goed gepresenteerd. 'Europa is niet het probleem, Europa is de oplossing', zo koos Pechtold duidelijk positie. Geflankeerd door functionele en goed gekozen humor wist hij de aandacht vast te houden en een duidelijk beeld te schetsen van zijn beleving van het kabinetsbeleid: 'nivelleren kun je leren' en daar een alternatief tegenover te zetten; 'hervormingen in plaats van stelselwijzigingen'. Ook in zijn interrupties was Pechtold ouderwets op dreef. Hij excelleert in het voorleggen van keuzes die zijn opponenten in een lastige positie brengen.

Tot slot verdient Emiel Roemer een eervolle vermelding. De leider van de SP is sinds zijn aantreden enorm gegroeid in de inhoudelijke kwaliteit van zijn bijdragen. Daar waar hij tijdens verkiezingscampagnes vooral opviel door effectieve humor en oneliners koos hij tijdens deze Beschouwingen voor een scherpe en inhoudelijke insteek. Zijn serieus getoonzette betoog in eerste termijn was sterk. Hij bracht beeldend de toenemende tweedeling in de samenleving tot leven met een persoonlijk voorbeeld uit zijn onderwijsverleden. Hij leverde kritiek op de storm-metafoor van het kabinet met de vaststelling dat een crisis geen natuurverschijnsel is maar mensenwerk. Maar ook zijn interrupties waren sterk. Hij verwoordde de breed gedeelde kritiek op het optreden van Geert Wilders en was de meest scherpe criticaster van het kabinet op het zorgdossier.

De criteria
De jury beoordeelde alle fractieleiders en de minister-president op drie criteria:
1. Duidelijkheid van visie, standpunten en argumentatie: het helder overbrengen van de boodschap van de partij.
2. Kwaliteit van interactie: het in staat zijn om onderbouwd duidelijk te maken waar de eigen visie afwijkt van die van anderen en waarom. 3. Regievoering: het vermogen om het debat te sturen in de gewenste richting en het domineren van de inhoud.

De Debatprijs
De prijs is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met de Universiteit Leiden. Met de prijs willen de initiatiefnemers aandacht vestigen op het maatschappelijk belang en de waarde van een goed politiek debat voor de samenleving, de politiek en het onderwijs.
Eerdere winnaars waren Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009) en Mark Rutte (2010).
Het Nederlands Debat Instituut heeft de intentie de Debatprijs vandaag aan Mark Rutte uit te reiken tijdens de schorsing van het debat voor het diner. Het exacte tijdstip is bij het uitsturen van dit persbericht nog niet bekend.

Indien u vragen heeft omtrent dit persbericht of aanwezig wilt zijn bij de uitreiking, kunt u contact opnemen met Lianne de Jong, jong@debatinstituut.nl / 06 -46 60 23 47 of 035 - 625 20 50.

Foto's van de uitreiking zijn direct na de uitreiking te vinden op de website van het debatinstituut en/of op te vragen bij het debatinstituut, via Lianne de Jong (gegevens hierboven). Een uitgebreid juryrapport volgt op een later moment op de website van het debatinstituut.

*

Links:
http://www.debatinstituut.nl



Razende Robot Reporter