Provincie Utrecht

Meer samenwerking tussen professionele zorg en mantelzorger

In opdracht van de provincie Utrecht hebben Vilans en Kennispraktijk de handzame toolkit `Een Sterke Band' ontwikkeld. Deze toolkit heeft als doel zorgaanbieders praktische handvatten te bieden om de familiebetrokkenheid in kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie verder te vergroten.

Als mensen met dementie verhuizen naar een kleinschalige woonvorm blijft de betrokkenheid van mantelzorgers een belangrijke rol spelen in de begeleiding. Mantelzorgers kennen de behoeften van hun dementerende familielid als geen ander, en kunnen dan ook verschillende taken vervullen om het verblijf van hun familielid zo aangenaam mogelijk te maken. In de Wmo wordt een appèl gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van burgers om zoveel mogelijk voor elkaar te zorgen. De realiteit laat zien dat een groot deel van de zorg in Nederland wordt geleverd vanuit informele relaties. Het samenspel tussen de professional en de mantelzorger is van groot belang om de cliënt de juiste zorg te verlenen.

Toolkit `Een Sterke Band'

De toolkit is bedoeld om zorgorganisaties te inspireren en ondersteunen in het samenspel tussen beroepskrachten, mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers. Het is een gereedschapskist die de mogelijkheid biedt om met kleine stappen de familiebetrokkenheid steeds verder uit te bouwen. Met een verandermethodiek, een samenspelscan en aandacht voor digitaal communiceren tussen familie en zorgmedewerkers.

Ontwikkeld met en voor zorgorganisaties

De toolkit `Een Sterke Band' is ontwikkeld met en voor zorgorganisaties. Deze organisaties hadden allemaal verschillende vragen, zoals `hoe zorg ik voor effectievere communicatie met familieleden', tot `hoe maak ik onze familiebetrokkenheid zichtbaar?' De geboden instrumenten kunnen zorgorganisaties vertalen naar hun eigen situatie.

Download de de toolkit.