Ingezonden persbericht


Persbericht

'De Negende van Sjostakovitsj'
NNO Vrienden Wensconcert

Groningen 19 september 2011 - Donderdag 22 september gaat in De Oosterpoort te Groningen een serie concerten met onder meer de Negende van Sjostakovitsj van start! Op 22 en 23 september speelt het orkest onder leiding van Stefan Vladar in Groningen en Drachten. Op 4, 5 en 7 oktober zijn de concerten onder leiding van Conrad van Alphen te zien en horen in Meppel, Emmen en Terneuzen. Naast de Negende van Sjostakovitsj staan Verdi's ouverture La forza del destino en Tsjaikovski's Eerste pianoconcert met pianist Magda Amara op het programma.

Een jaarlijks hoogtepunt bij het NNO is het Wensconcert. Vrienden van het NNO kruisen hun favoriete ouverture, solowerk en symfonische werk aan. De meeste stemmen gelden. Ook dit jaar verdient hun keuze alle lof. De meeslepende ouverture uit La forza del destino van Verdi sorteert onmiskenbaar voor op de afloop van de Spaanse liefdesgeschiedenis... de macht van het noodlot. Wat volgt, is een spectaculair vuurwerk op het klavier. De muziek die bij de eerste uitvoeringen door velen te complex werd bevonden, groeide uit tot het hoogtepunt van de Russische Romantiek: het Eerste pianoconcert van Tsjaikovski. Van zijn landgenoot Sjostakovitsj werd in 1945 een grandioos eerbetoon aan de overwinning van het Rode Leger en Stalin verlangd. Diep beledigd verliet Stalin de première van deze Negende symfonie; veel te klein voor zo'n groot ego. Verrassend vrolijk is de muziek overigens wel. Muziek die musici graag spelen, zei de componist erover.

Concertdata
Donderdag 22 september | De Oosterpoort | Groningen | 20.15 uur (dirigent Stefan Vladar) Vrijdag 23 september | De Lawei | Drachten | 20.00 uur (dirigent Stefan Vladar) Dinsdag 4 oktober | Schouwburg Ogterop | Meppel | 20.15 uur (dirgent Conrad van Alphen) Woensdag 5 oktober | De Muzeval | Emmen | 20.15 uur (dirigent Conrad van Alphen) Vrijdag 7 oktober | Schelde Theater | Terneuzen | 20.15 uur (dirigent Conrad van Alphen)

Openbare Repetitie
Op woensdag 21 september zal een deel van dit concertprogramma worden gespeeld tijdens de gratis toegankelijke openbare repetitie. Klik hier voor meer informatie over deze repetitie.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) is het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Stefan Asbury is met ingang van september 2011 chef-dirigent en neemt daarmee het stokje over van Michel Tabachnik, die vanaf 2005 dezelfde functie bekleedde. Het NNO, inclusief zijn voorgangers, viert in 2012 zijn 150-jarig bestaan. Het kan daarmee als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO verzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, maar ook op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het orkest treedt regelmatig op in het buitenland, zoals in 2007 in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens de 64e Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse cd's op gerenommeerde labels uitgebracht. De programmering van het orkest on derscheidt zich door durf en originaliteit. Elk seizoen biedt cross-overs met andere muziekstijlen zoals jazz en popmuziek, naast bijzonder samengestelde programma's van muziek uit de barok tot de eenentwintigste eeuw. Verder organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rondom een prominente hedendaagse componist, zoals Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010). Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.




Ingezonden persbericht