Ingezonden persbericht


René Pol wordt nieuwe directeur/aandeelhouder
NOM investeert in toekomst Tecnovia Group

Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (N.V. NOM) ziet toekomst in de Tecnovia Group. Door een groot deel van de aandelen over te nemen onderstreept de NOM de noordelijke innovatiekracht en het grensoverschrijdende karakter van Tecnovia, een subcontractor voor onder andere de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Tecnovia wil zich de komende jaren verder ontwikkelen als leverancier van geïntegreerde systemen voor onder andere de medische sector, de analytische industrie en de civiele luchtvaart. Hiervoor is zowel financiële slagkracht als een solide management nodig. Beide worden nu geleverd door de NOM.

'Tecnovia is een kansrijke onderneming die de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd in innovatie', zegt Koen Poppema, investment manager bij de NOM. 'Dankzij onze participatie kan het bedrijf groeien in markten waarin ze al bijna twintig jaar succesvol is én ook nog nieuwe markten aanboren."

De NOM is als investeerder ook op managementniveau betrokken bij Tecnovia. De Groninger ondernemer René Pol is naar voren geschoven als nieuwe directeur/eigenaar. Pol gaf eerder succesvol leiding aan Visser, fabrikant van onder andere ambulances in Leeuwarden en Ziegler Brandweertechniek in Winschoten.

Tecnovia ziet de komst van de nieuwe directeur en mede-eigenaar als een aanwinst: "Pol heeft al meerdere malen bewezen dat hij ondernemingen succesvol in de markt kan zetten en flink kan laten groeien', aldus salesmanager Eric Sens. 'Met Ziegler Brandweertechniek won hij in 2009 nog de FD Gazellen Awards, als snelst groeiende middelgrote onderneming in de provincie Groningen. Die winnaarsmentaliteit kunnen wij hier goed gebruiken."

De aandelenportefeuille van de Tecnovia Group is nu verdeeld tussen drie partijen: de NOM, René Pol en de oprichter van het bedrijf; Sijbren Zandstra.

Over Tecnovia
De Tecnovia Group richt zich op de Defensie-, Ruimte-, Luchtvaart- en Medische Industrie. Het bedrijf ontstond in 1992 via een management buy-out vanuit het tegenwoordige Thales. In 2000 nam het Precisie Industrie Van de Akker (PI) over. In 2008 is Tecnovia Inaxxion in Foxhol opgericht, waar geavanceerde robots 24 uur per dag, zeven dagen per week produceren. Aansprekende projecten zijn consoles voor de Walrus-onderzeeërs van de Nederlandse Marine, complexe onderdelen voor de Ariane-raketten van Dutch Space en technische innovaties voor de medische sector.

Over NOM
De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland is een onafhankelijke NV die middels financiering, acquisitie en aanjager van projecten, de noordelijke economie versterkt. De NOM stimuleert bedrijvigheid en ontwikkeling van werkgelegenheid in Noord-Nederland. Het accent ligt hierbij op innovatieve ondernemingen met een regio-overschrijdende uitstraling. NOM Finance is een betrokken investeerder die haar kennis en ervaring van participaties, financiers en adviseurs actief inzet voor de ondernemingen in haar portefeuille. NOM Finance zoekt naar investeringsmogelijkheden in startende en groeiende ondernemingen en in ondernemingen waar opvolging of overname aan de orde is (investeringsrange 100.000,- tot 4,5 mln.). NOM Finance heeft circa ¤ 100 miljoen geïnvessteerd in ruim 130 ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Friesland of Drenthe.