Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 22 september 2011

Aantal bezoekers Tassenmuseum Hendrikje blijft stijgen 26% groei in eerste acht maanden van 2011

In de eerste acht maanden van 2011 heeft Tassenmuseum Hendrikje een record aantal bezoekers ontvangen: 45.923 mensen bezochten het museum vergeleken met 36.329 in 2010: een toename van 26%. Vooral de maanden maart, april en juli waren goede maanden voor het museum. Toen ontving het museum respectievelijk 46%, 45% en 58% meer bezoekers dan in het voorgaande jaar.

Musea in heel Amsterdams ontvingen dit jaar in juni en juli meer bezoekers: respectievelijk 18% en 20% meer bezoekers kwamen toen over de vloer bij de musea. Toch kwamen er bij Tassenmuseum Hendrikje in die maanden meer bezoekers dan gemiddeld in de musea in de stad: 25% in juni en maar liefst 58% in juli. Ook in april, toen de Amsterdamse musea gemiddeld een daling van 1% noteerden, ontving het tassenmuseum 45% meer bezoekers.

De stijging van het aantal nationale en internationale bezoekers is mede te danken aan het minder mooie zomerweer, maar ook aan het feit dat steeds meer nationale en internationale bezoekers het museum weten te vinden in het ruime aanbod museum dat de stad biedt. Sinds de opening in juni 2007, is het museum bezig zich op de kaart te zetten en dat begint langzaam zijn vruchten af te werpen. Bezoekers zijn onder de indruk van de mooie collectie tassen, de tentoonstelling, de presentatie en het mooi gerenoveerde pand waarbij aandacht is voor elk detail. Zelfs op de toiletten zijn tassen te vinden. Bezoekers ervaren het museum als een bron van inspiratie. Verder is de limited edition tas van Louis Vuitton Les Extraordinaires een publiekstrekker.

In de rest van 2011 en in 2012 hoopt het museum deze stijgende lijn voort te zetten door bezoekers een uniek en compleet dagje uit te bieden en door prikkelende tentoonstellingen te organiseren. Vanaf 14 oktober toont het museum de tassen en accessoires die in de afgelopen 15 jaar geschonken zijn aan het museum.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje heeft een collectie van rond de 4.000 tassen vanaf de late middeleeuwen tot heden; buidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtassen en designtassen en must-haves van ontwerpers en bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Het museum is het enige museum ter wereld met zo'n grote en uitgebreide collectie tassen. Door de eeuwen heen is de tas beïnvloed door onder meer maatschappelijke veranderingen, industriële ontwikkelingen, de emancipatie, contacten met nieuwe culturen, de decoratieve kunst en de mode. Bezoekers zijn vaak verrast hoeveel de vormen, nieuwe materialen en decoraties ook vertelt over grote veranderingen in de geschiedenis.

Noot voor de redactie,