Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ARTEZ MASTERCLASSES VOOR WINNAARS KUNSTBENDE 2011
Samenwerking Kunstbende en ArtEZ uitgebreid met coaching en onderzoek talentontwikkeling

Amsterdam, 22 september 2011 - Wat hebben 'het produceren van een zelfgemaakte track', 'tekenen met licht' en 'het afrekenen met een writers block' met elkaar gemeen? Het zijn drie onderwerpen die zaterdag 24 september als basis dienen voor acht masterclasses voor Kunstbende-winnaars. De workshops zijn georganiseerd door ArtEZ hogeschool voor de kunsten en komen voort uit de samenwerking tussen Kunstbende en ArtEZ. Deze samenwerking wordt uitgebreid met onder meer een onderzoek naar talentontwikkeling.

Veel jongeren tonen bij Kunstbende voor het eerst eigen werk aan publiek. Naast de landelijke wedstrijd is ook coaching en ontwikkeling van de jongeren na afloop van de wedstrijd van groot belang. Marjolein Rietveld, directeur Kunstbende: "Maar liefst 75% van de jongeren die hebben deelgenomen aan activiteiten en de wedstrijd geven in het onderzoek Bereik&Effect (Kunstbende, 2010) aan een kunstvakopleiding te willen volgen." Rietveld ziet mede daarom in ArtEZ hogeschool voor de kunsten een heel belangrijke samenwerkingspartner. "Samen gaan we de volgende fase in", aldus Rietveld.

Talentontwikkeling, coaching & onderzoek
ArtEZ en Kunstbende hebben de samenwerkingsovereenkomst met twee jaar verlengd. De sinds 2005 bestaande afspraken worden verder uitgediept. Janeke Wienk, hoofd van de masteropleiding Kunsteducatie ArtEZ: "Zo starten we een coachingsproject waar een student van de masteropleiding ArtEZ kunsteducatie gekoppeld wordt aan een Kunstbende-talent. Een aantal ArtEZ studenten heeft zelf ook een Kunstbende verleden en zo kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Parallel aan dit project start het Expertisecentrum Kunsteducatie onder leiding van Peter Hermans een onderzoek naar talentontwikkeling."

Aan de slag met echte pro's
Vast onderdeel van de samenwerking blijft vanzelfsprekend de masterclass die al een aantal jaar wordt georganiseerd. Prijswinnaars van Kunstbende 2011 zijn zaterdag 24 september uitgenodigd bij ArtEZ in Arnhem. Professionals uit het werkveld hebben acht workshops ontwikkeld waar zo'n 40 jonge talenten aan deel zullen nemen. De masterclasses worden deze dag gegeven door Phi Nguyen (Theater & Performance), Ellen Deckwitz (Taal), Marc van O (DJ), Ivonne Zijp (Expo), Maurice van der Bij (Film & Animatie), Andrea Palombi (Dans), Ivo Mittelmeijer (Fashion) en Jaap Roggeveen (Muziek).

EINDE BERICHT