18 verwaarloosde paarden in Ogy definitief weggehaald

22/09/2011 14:07

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Federale dierenwelzijnsinspectie neemt dieren in beslag

Vandaag, donderdag 22 september, heeft de dierenwelzijnsinspectie van de FOD Volksgezondheid in Ogy (Henegouwen) 18 verwaarloosde paarden en pony's in beslag genomen. De eigenaar was al meerdere malen gecontroleerd maar slaagde er niet in om de dieren naar behoren te voeden en te verzorgen.

Sinds begin 2011 hebben de dierenwelzijnsinspectie van de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gezamenlijk verschillende controles uitgevoerd bij een opkoper van paarden in Ogy bij Lessines. De controles kwam er naar aanleiding van klachten van dierenverwaarlozing.

De inspecteurs hebben vastgesteld dat de verzorging van de meer dan honderd paarden en pony's niet voldeed en dat een aantal dieren merkbaar te mager waren. De eigenaar kreeg een reeks maatregelen opgelegd om de paarden en pony's beter te huisvesten en te verzorgen, onder controle van de inspectiedienst.

De dierenwelzijnsinspectie en het FAVV hebben proces-verbaal opgemaakt en dit ook overgemaakt aan het parket van Doornik.

De laatste gezamenlijke controle dateert van vorige dinsdag 20 september. Tien inspecteurs van beide diensten hebben alle paarden gecontroleerd en opnieuw problemen op het vlak van dierengezondheid en -welzijn moeten vaststellen. 18 van de 118 paarden en pony's bleken te mager en hebben bijkomende verzorging nodig.

Gezien de terugkerende aard van de verwaarlozing, heeft de dierenwelzijnsinspectie vandaag, met de hulp van de lokale politie van Lessines en in aanwezigheid van het FAVV, de 18 verwaarloosde paarden en pony's weggehaald bij de eigenaar. De dieren zijn ondergebracht in vier verschillende asielen: Animaux en péril, Les amis des chevaux et bovins du marais, Quatre balzanes en la société protectrice de Charleroi.

Het bedrijf blijft onder controle van de dierenwelzijninspectie en het FAVV.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel