Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 18 vrijdag 23 september 2011


* Special Begroting: Waar gaat het mes in?
De prangende vraag voor gemeentebestuurders bij de rijksbegroting 2012: Waar gaat het mes in? De redactie van VNG Magazine keek niet alleen naar de schaaf- en snijwonden, maar ook naar nieuwe, niet alledaagse oplossingen die het botte mes voor kunnen zijn.


* Belangrijke items voor gemeenten uit de rijksbegroting.
* Staatssecretaris Paul de Krom (SZW) over het belang van werk. Een interview.
* Mag je het vangnet van de algemene reserves aantasten?
* Zwembaden in het nauw door bezuinigingen.

* Slim inkopen en aanbesteden kan overheden helpen.
* PPS biedt gouden kansen voor gemeenten.

* Bezuinigen in regioverband.


* Westerlaken wil onafhankelijk fonds voor sociale werkvoorziening Een onafhankelijk fonds moet ervoor zorgen dat de vernieuwing van de sociale werkvoorziening wordt versneld. Dat fonds moet ook kunnen beschikken over voldoende geld dat kan worden ingezet in gevallen waarin de financiële nood die vernieuwing in de weg staat. Dat stelt de commissie-Westerlaken.


* Zwalkende standpunten over nationale politie Niet de politie, maar politici en politieke partijen ­ met standpunten die in de loop van de jaren nogal wisselen ­ hebben richting gegeven aan de ontwikkeling van het politiebestel. Dat concludeert Ruben Spelier in zijn bachelorscriptie Onderweg naar nationale politie?!, waarmee hij afstudeerde in bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.


* Lagere groei Gemeentefonds
Het Gemeentefonds groeit tot en met 2015 minder sterk dan in mei werd verwacht. Toen werd voor die periode een groei ­ accres ­ voorzien van 630 miljoen euro. De septembercirculaire Gemeentefonds toont nu een accres van 553 miljoen euro. Het gaat daarbij overigens om nominaal accres, dus niet gecorrigeerd voor loon- en prijsstijgingen.


* Meer geld voor kleine scholen die fuseren
Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat onderzoeken in hoeverre zij langer met compensatiegelden over de brug kan komen voor schoolbesturen die (kleine) scholen samenvoegen.


* Geen rijksgeld meer voor uitgeprocedeerde ama's De resultaten van een experiment met vergaande individuele begeleiding van uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) zijn zo beperkt, dat minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel er geen geld meer in wil steken. Dit tot grote woede van negentien grote gemeenten.


* Burgemeester leert van tienjarige
Een meisje nam de burgemeester van IJsselstein bij de hand en gunde hem een kijkje in haar dagelijks leven. De burgemeester beleefde een bewogen, maar leerzaam dagje uit het leven van een uithuisgeplaatst kind.


* VNG Nieuws
VNGgemeenteontbijt
Kamerleden aten een broodje en discussieerden met wethouders en VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma over de hot items van de bestuursafspraken. De omslag van onderhandelen naar uitvoeren.
* Aan het werk met de AWBZ: hoe?

* Decentralisatie jeugdzorg

* Wet werken naar vermogen

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Burgemeester Henk Zomerdijk (Duiven): Wie beslist over het opperbevel bij rampen?
* Politicoloog André Krouwel over democratische verkiezingen van burgemeesters en wethouders.
* Peter de Jonge, adviseur voor het openbaar bestuur, over aankoop woningen onder hoogspanningsleidingen. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 19 verschijnt op 7 oktober 2011