Ingezonden persbericht


Persbericht

DIEMEN, 22 september 2011

Randstad Werkmonitor: Werkenden in Nederland zitten de storm uit

Mobiliteit werknemers zakt verder weg

Werknemers zitten de storm nog even uit bij hun huidige werkgever. Eén op de vijf werknemers kijkt op dit moment om zich heen. Hoewel velen toe zijn aan verandering en ook wel kansen zien om van baan te veranderen, blijven de meeste werknemers liever even op hun plaats. Werkend Nederland lijkt daarmee te hopen op het moment dat de dip minder dreigend wordt. Dit massale wachten op betere tijden is één van de inzichten uit de nieuwste Randstad Werkmonitor, die op www.randstad.nl te lezen valt.

De belangrijkste uitkomst van de Werkmonitor die Blauw Research onder 810 werkenden in Nederland hield, is de stevige daling van de Mobiliteitsindex, een belangrijke indicator voor het verwachte switchgedrag in de komende tijd. Deze index daalde vanaf een niveau van 96 in maart naar 90 in september.

Klaar voor switch

Het onderzoek brengt een interessante tegenstelling aan het licht tussen de interesse om te switchen en een daadwerkelijke overstap naar een andere baan of zelfs geheel ander werk. Werknemers staan meer dan een half jaar geleden open voor een nieuwe baan. Eén op de vijf werknemers kijkt om zich heen. En ook zeggen werknemers vertrouwen te hebben in de arbeidsmarkt (65 procent zegt daar ja op, tegen 61 procent bij een vorige meting). Verder zijn veel werkenden minder enthousiast over hun huidige werkgever; slechts 25 procent is 'zeer tevreden', ten opzichte van 30 procent bij de vorige meting. De kans op ontslag in de komende maanden wordt lager ingeschat, van 27 naar 21 procent.

Toch even wachten

Hoewel al deze seinen op 'groen' staan, lijkt het veel werknemers veiliger om nog even te wachten met een daadwerkelijke switch. Slechts 17 procent van de werknemers acht het waarschijnlijk dat zij binnen nu en zes maanden bij een andere werkgever in een vergelijkbare functie gaan werken, een fikse terugloop ten opzichte van 22 procent bij een vorige meting. Slechts 12 procent denkt bij een andere baas in een nieuwe functie te gaan werken, eveneens duidelijk lager ten opzichte van enkele maanden geleden (16 procent).

De 'blijf zitten waar je zit' stemming van nu lijkt ook van toepassing te zijn bij de huidige werkgever. Slechts 12 procent van de werkenden verwacht binnenkort binnen het bedrijf een andere functie te bekleden, waar dit in het eerste kwartaal van 2011 nog 24 procent was.

Liever een man als leidinggevende

Het onderzoek wijst verder uit dat opvallend veel werknemers (40 procent) een uitgesproken voorkeur hebben voor een man als leidinggevende. Opvallend genoeg zijn zowel mannen als vrouwen deze mening toegedaan. Niet iedereen lijkt het een goed idee om meer vrouwen in het hoger management op te nemen: slechts een minderheid (42 procent) van de werknemers vindt dat dit de prestaties van de organisatie ten goede komt. Als het gaat over samenwerken op de werkvloer, blijkt een goede mix van mannen en vrouwen wel de voorkeur te hebben. Vier op de tien werknemers denken dat hun organisatie het beste presteert als de verhouding man/vrouw gelijk is.

Gelijke kansen: niet per se goed idee

De Werkmonitor laat ook zien hoe werkenden denken over de (wenselijkheid van) gelijke kansen op de werkvloer. Ruim een derde van de werknemers heeft het idee dat hun werkgever bij gelijke geschiktheid van de kandidaten eerder voor een man zou kiezen. Volgens de meerderheid (60 procent) van de werknemers houdt de werkgever geen rekening met de huidige verdeling van mannen en vrouwen binnen het hoger management.

---------------------------------------