Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 22 September 2011

Vragen van het lid Dikkers (PvdA) over het feit dat steeds meer landbouwgrond in Derde Wereldlanden in handen komt van internationale investeerders

aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken


* Heeft u kennisgenomen van het rapport Land and Power van Oxfam Novib waarin deze organisatie rapporteert over de mondiale strijd om vruchtbare landbouwgrond en de gevolgen die dit heeft voor de lokale bevolking?

2. Wat is uw reactie op de onderzoeksgegevens waaruit blijkt dat sinds 2001 niet minder dan 227 miljoen hectaren land zijn verkocht of verpacht in grootschalige landenverwerving en dat dit vooral ten goede is gekomen aan internationale investeerders ?

3. Deelt u de mening het wenselijk is om meer openheid en inzichtelijkheid te krijgen in harde cijfers van deze landovereenkomsten- bijvoorbeeld door het Land Matrix Partnership-? Indien ja, bent u bereid om dit uit te dragen en op welke wijze wenst u dit te doen? Zo nee, waarom niet?

4. Deelt u de mening dat de lokale bevolking gesteund moet worden om hun landrechten op te eisen? Zo ja, op welke wijze bent u van plan om dit op te nemen in het Nederlands Ontwikkelingssamenwerkingbeleid? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid Nederlandse bedrijven, banken en pensioenfondsen aan te sporen om iedere betrokkenheid bij landdeals te laten toetsen volgens de OESO richtlijnen? Indien ja, op welke wijze gaat u dat doen? Indien nee, waarom niet?

6. Kunt u garanderen dat de diverse subsidie- en kredietinstrumenten (waaronder FMO, PSI, IDH en ORIO), waar bedrijven een beroep op doen voor landbouwinvesteringen in ontwikkelingslanden, de beschreven praktijken uit het rapport niet steunen?

Oxfam Novib- www.oxfamnovib.nl Land and Power

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag