Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bedrijfsleven attendeert Verhagen op handelsbarrières in Turkije

Nederlandse export ondervindt hinder van Turkse bureaucratie

Zoetermeer, 22 september 2011 - Nederlandse exporteurs ondervinden uiteenlopende handelsbelemmeringen met Turkije. Dit komt naar voren uit cijfers en onderzoek van de Vereniging FME-CWM en exportvereniging Fenedex. De Turkse economie biedt veel potentie dankzij de structurele hervormingen die model staan voor de hervormingen in het Midden-Oosten. Desondanks bestaat er nog steeds veel bureaucratie. Bijna twee derde van de Nederlandse bedrijven die handelen met Turkije, ervaart knelpunten bij het zakendoen en heeft behoefte aan ondersteuning. Dit staat in de beleidsbrief die Fenedex samen met FME heeft meegegeven aan minister Verhagen van EL&I, die op 27 en 28 september een staatsbezoek brengt aan Turkije.

Bedrijven ervaren deze bureaucratie in hun relatie met overheidspartijen, douaniers en lokale ondernemingen. Onduidelijke wet- en regelgeving en vertragende formaliteiten zijn voor de (technologische) bedrijven de grootste belemmeringen. Moeizame en veranderlijke douaneprocedures en ongelijke belastingen zijn daar voorbeelden van. Desondanks biedt de Turkse markt interessante mogelijkheden voor zo'n 10 tot 15 procent van de Nederlandse exporteurs. Voor de technologische industrie liggen deze kansen in het bijzonder in de voedselverwerkende industrie, scheepsbouw, infrastructuur, medische technologie, logistiek en olie en gas. In 2010 bedroeg de totale goederenexport van Nederland naar Turkije 4,5 miljard euro (1,2% van de totale goederenexport). Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex: "In 2012 worden 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije gevierd. Het is daarom van belang dat deze historische relatie optimaal wordt benut richting de toekomst."

Daadkrachtige bemiddeling
FME en Fenedex pleiten voor een daadkrachtige bemiddeling vanuit de overheid om deze barrières weg te nemen. Daarom hebben zij de grootste problemen die het bedrijfsleven in Turkije ervaart neergelegd bij minister Verhagen. Hierbij wordt aangedrongen om het vereenvoudigen en verduidelijken van de invoerregels, het verlagen van de invoertarieven op bepaalde producten, stroomlijning van de producteisen met EU-richtlijnen en het tegengaan van de ongelijke behandeling van buitenlandse investeerders. Jan Kamminga, voorzitter FME: "We verwachten namens de exporteurs in de technologische industrie dat minister Verhagen tijdens zijn bezoek aan Turkije het punt van de handelsbelemmeringen aan de orde zal stellen en zal aandringen op meer uniformiteit in regelgeving. Door vermindering van deze belemmeringen kan de export naar Turkije toenemen." -----------------------------------