Gemeente Dinkelland

Geachte redactie,

kunstgras: college geeft de voorzet

De gemeente Dinkelland staat voor een forse bezuinigingsopgave, ook op de sport. Het college van B&W doet de gemeenteraad voorstellen hoe deze bezuinigingsopgave gerealiseerd kan worden.

Vorige week al stemde het college in met de overdracht van sportcomplex Dorper Esch naar een private stichting. Hiermee voldoet het college aan de forse bezuinigingsopgave op het sportcomplex Dorper Esch.

Als de raad ook instemt met de privatisering van het sportcomplex, worden de gemeentelijke lasten op het sportcomplex gehalveerd. De totale investering van 11 miljoen doet de private stichting helemaal zelf.

Het college heeft de raad nu ook voorstellen gedaan om de bezuinigingsopgave op de overige sport te realiseren. Het college van B&W van Dinkelland stelt de gemeenteraad voor om iedere voetbalvereniging een eenmalige bijdrage te geven voor het aanleggen en in stand houden van een kunstgrasveld. Hiermee komt het college tegemoet aan een uitspraak die het heeft gedaan in het collegeprogramma 2010-2014.

De bijdrage voor kunstgras is onderdeel van het plan van aanpak 'Zuinig op sport, harmonisatie van sportbeleid: zelfredzaamheid en profijtbeginsel'. In dit plan van aanpak geeft het college aan hoe de bezuinigingsopgave op de sport gerealiseerd kan worden.

Achtergrond

Bij de behandeling van de begroting 2011 heeft de raad een amendement aangenomen waarmee het onderwerp kunstgras is opgenomen als majeur project. De raad heeft bij de behandeling van het raadsplan 2012 het college gevraagd een plan van aanpak op te stellen over de manier waarop de bezuinigingen gerealiseerd kunnen worden. Hierin moeten mogelijkheden tot privatisering, het onderwerp kunstgras, de harmonisatie van tarieven en de eigen inkomsten van de sportverenigingen aan bod komen.

Verantwoordelijk portefeuillehouder Pim Koegler: "De rol van de overheid, in dit geval de gemeente, verandert. De samenleving doet meer zelf en de gemeente krijgt een meer randvoorwaarden scheppende rol. Wij hebben niet alleen de noodzaak tot bezuinigen meegenomen. Wij willen ook de kaders voor het sportbeleid opnieuw stellen om zo beter tegemoet te komen aan de veranderende rol van de gemeente. In de notitie 'Zuinig op sport, harmonisatie van sportbeleid: zelfredzaamheid en profijtbeginsel' staat uitgewerkt hoe we inhoud willen geven aan zelfwerkzaamheid, profijtbeginsel en harmonisatie. Daarnaast is uitgewerkt hoe we willen bezuinigingen op de sport en hoe we willen komen tot realisatie van kunstgrasvelden."

Zelfwerkzaamheid en profijtbeginsel

Verenigingen kunnen het onderhoud van de velden goedkoper zelf (laten) uitvoeren dan de gemeente. Verenigingen hebben bijvoorbeeld geen overheadkosten die de gemeente wel heeft. Een aantal verenigingen heeft dit in het verleden ook zelf aangegeven. Dinkelland heeft in het verleden positieve ervaringen opgedaan bij andere sporten als het gaat om het overdragen van onderhoud, bijvoorbeeld bij de klootschietverenigingen. De gemeente Dinkelland wil ook vooral ambitieus blijven, dus blijven ontwikkelen en niet alleen beheren. "We willen het goede behouden, dus niet zomaar snijden maar efficiënt bezuinigen. Met uitzondering van de zuiver collectieve goederen is naast de zelfredzaamheid het profijtbeginsel leidend in ons plan van aanpak. Het profijtbeginsel houdt in dat gebruikers bijdragen in de kosten van een voorziening waar zij gebruik van maken en dus profijt van hebben."

Harmonisatie

Er is, op basis van historische verschillen, sprake van verschillende tarieven tussen diverse sporten en verenigingen. Bij het invulling geven aan zelfredzaamheid en het profijtbeginsel bij bezuinigingen op sport wil het college verschillen in tarieven per sportaccommodatie zoveel mogelijk harmoniseren. Het doel is niet om te komen tot een vast bedrag per sporter ongeacht de sport die wordt beoefend. Wel wil het college komen tot vergelijkbare situaties per sport. De ene sport brengt immers meer kosten met zich mee dan de andere sport. De mate van zelfredzaamheid is bij de ene sport makkelijker te realiseren dan bij de ander.

En ten slotte bestaat er ook verschil in de mate waarin een sportvereniging in staat is eigen inkomsten te verwerven/verhogen. Sportaccommodaties kunnen nooit voor 100% met elkaar worden vergeleken. Het streven is dan ook om zoveel mogelijk te harmoniseren.

Kunstgras

In Dinkelland zijn 8 voetbalverenigingen, waarvan er één al kunstgras heeft (RSC). Het college stelt voor om de overige 7 verenigingen een eenmalige bijdrage te geven van 140.000,- voor het aanleggen en onderhouden van een kunstgrasveld.

Verantwoordelijk portefeuillehouder Pim Koegler: "Om de voetbalverenigingen te 'compenseren' voor de bezuinigingen, zij worden immers het meest getroffen door de bezuinigingen, bieden we een eenmalige bijdrage aan voor de realisatie van een kunstgrasveld. Daarmee ontstaat er een win (gemeente kan bezuinigen) - win (voetbalverenigingen kunnen kunstgras aanleggen) situatie. De mate waarin voetbalverenigingen worden 'getroffen' door bezuinigingen ten opzichte van andere verenigingen wordt genuanceerd door de mogelijkheden van zelfwerkzaamheid en het verwerven van eigen inkomsten."

Verantwoordelijkheid overheid

De introductie van principes van zelfwerkzaamheid en profijtbeginsel vragen wel extra aandacht voor situaties waarbij het risico bestaat van sociaal isolement en/of armoede. Ter voorkoming van dit risico kent de gemeente Dinkelland een bijdragefonds. Dit bijdragefonds maakt het mogelijk dat mensen die in een dergelijke situatie geraken actief kunnen (blijven) deelnemen aan een culturele, sportieve of educatieve activiteiten.

Samenvattend

Het bezuinigingsvoorstel houdt het volgende in:


- BTW constructie toepassen op de schoolgym;


- Overdracht onderhoud tennisbanen voormalig gemeente Weerselo;


- Jeugdsportsubsidie afschaffen;


- Overdracht onderhoud plantsoenen voetbalcomplexen;


- Overdracht onderhoud voetbalvelden;


- Eenmalige bijdrage kunstgrasvoetbalvelden.