IKON

P E R S B E R I C H T

Boek 'Grote denkers over de toekomst' bij IKON-tv-serie LUX

Bij de tv-serie 'LUX: Grote denkers over de toekomst' van de IKON, die bekroond is met de Erasmus EuroMedia Grand Award, is nu het gelijknamige boek verschenen. De fraai geïllustreerde uitgave bevat naast een schat aan fotomateriaal uit de serie, de interviews met de acht internationale denkers die ook in de tv-serie het woord deden. Het boek is een 'inburgeringscursus tot wereldburger' met een voorwoord van rabbijn Awraham Soetendorp en een slotbeschouwing van theologe Manuela Kalsky. De geïnterviewde denkers zijn: politicoloog Dominique Moïsi, voorzitter van het American Islamic Congress Zainab Al-Suwaij, publicist Ian Buruma, filosofe Susan Neiman, filosoof en opperrabbijn Jonathan Sacks, dichteres Antjie Krog, de in juli 2010 plotseling overleden koranwetenschapper Nasr Abu Zayd en filosoof Charles Taylor.

'Hoop vergt strijd, cynisme niet.' Deze kernachtige uitspraak van de Amerikaanse filosoof Susan Neiman inspireerde Wilberry Jakobs en Ida Overdijk, de makers van het boek én de gelijknamige tv-serie, bij hun zoektocht naar internationale denkers die de tijdgeest aanvoelen en kunnen duiden. Het is hoog tijd dat we uitstijgen boven onze nationale polder, waar de zuigkracht van het oer-Hollandse moeras sterker lijkt te zijn dan verbeeldingskracht en nieuwe vergezichten. De 'grote denkers' in dit boek zijn stuk voor stuk wereldburgers die een krachtig tegengif bieden voor populisme en onbehagen. Zij sporen ons aan weer vertrouwen te krijgen in onszelf én in de ander. Want wederzijdse afhankelijkheid is de nieuwe realiteit geworden, en omgaan met verschillen de nieuwe deugd. Hoe krijgen we die deugd onder de knie?

Grote denkers over de toekomst, onder redactie van Wilberry Jakobs en Ida Overdijk is een uitgave van Lemniscaat, gebonden, 352 pagina's, ¤ 29,95, te koop in de boekhandel en via www.lemniscaat.nl.

Hilversum, 22 september 2011