Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Eén op de vijf jongeren eenzaam
Onderzoek van KPN Mooiste Contact Fonds wijst uit: eenzaamheid onder jongeren blijft onderbelicht

Den Haag, donderdag 22 september 2011 - Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem en treft veel jongeren direct in hun welzijn. Eén op de vijf jongeren tussen 12 en 18 jaar voelt zich eenzaam door gebrek aan contact, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo1. Eenzaamheid kan vergaande gevolgen hebben en is daarom aanleiding voor KPN Mooiste Contact Fonds om vandaag het symposium: 'Jongeren en eenzaamheid. Kan ICT er wat aan doen?' te organiseren, en hiermee het taboe rondom sociaal isolement te verkleinen. KPN Mooiste Contact Fonds liet zowel kwantitatief als kwalitatief2 onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen op welke wijze jongeren geholpen kunnen worden als het gaat om de preventie en bestrijding van eenzaamheid. De onderzoeksresultaten zijn vandaag tijdens het symposium gepresenteerd door Theo van Tilburg, Professor Sociologie, Vrije Universiteit Amsterdam.

Veroorzakers eenzaamheid
Uit het onderzoek onder ruim duizend jongeren blijkt dat uiterlijk (16%), gebrek aan sociale vaardigheden (39%) en het gedrag van anderen (40%) de drie belangrijkste veroorzakers zijn van eenzaamheid onder jongeren. Jongeren voelen zich eenzaam, omdat ze zich onbegrepen voelen door hun sociale omgeving. Ook kwalitatief onderzoek, uitgevoerd door YoungWorks, wijst uit dat eenzame jongeren zich regelmatig buitengesloten voelen en in sociaal isolement verkeren. Gevoelens van eenzaamheid komen vaker voor onder laagopgeleide jongeren en jongeren met lichamelijke of psychische problematiek. Het risico op eenzaamheid is veel kleiner met een goed sociaal vangnet. Jongeren die goed kunnen opschieten met leeftijdsgenoten en gemakkelijk nieuwe vrienden kunnen maken voelen zich over het algemeen minder eenzaam. KPN Mooiste Contact Fonds herkent deze resultaten. Het Fonds is er veel aan gelegen eenzame jongeren via ICT dichter bij elkaar te brengen en probeert zo voor veel jongeren sociaal con tact te faciliteren.

Kan ICT er wat aan doen?
Het symposium opent de Week tegen Eenzaamheid van de Coalitie Erbij. Sprekers en jongeren reikten tijdens het symposium concrete oplossingsrichtingen aan, met inzet van ICT als verbindende factor. Opvallend is dat de digitale wereld, met name sociale media, een weerspiegeling is van de echte wereld op het gebied van vrienden en sociaal contact. Jongeren met veel vrienden in de echte wereld hebben die ook online en besteden daar ook veel tijd aan. En omgekeerd: jongeren met weinig vrienden in de echte wereld hebben die ook minder in de digitale wereld. Een belangrijke conclusie uit zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek is dat ICT eenzaamheid niet oplost, maar wel mogelijkheden biedt om eenzaamheid te bestrijden. Zo kunnen jongeren via ICT tips en informatie vinden en praten met lotgenoten. Het samengaan van offline en online blijft echter in de strijd tegen eenzaamheid een belangrijk criterium.

Over Week tegen Eenzaamheid
Het motto van de Week tegen Eenzaamheid 'Voorkom eenzaamheid, versterk je Sociaal Konvooi'. Het Sociaal Konvooi is het persoonlijke netwerk dat mensen in hun leven opbouwen. Velen verwaarlozen dit netwerk. Als het echt nodig is, kunnen ze op té weinig mensen terugvallen. Daarom heeft Coalitie Erbij denktank Battle of Concepts gevraagd innovatieve concepten te bedenken om eenzaamheid onder jongeren te voorkomen door middel van ICT. Tijdens het KPN Mooiste Contact Fonds Symposium vindt de prijsuitreiking plaats van deze ideeënwedstrijd. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van dertig maatschappelijke organisaties, zie ook www.eenzaam.nl. VSB Fonds is de grootste sponsor van de Week tegen Eenzaamheid. RKK is mediapartner.


1 Onderzoek uitgevoerd door TNS Nipo onder 1016 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar in juni/juli 2011
2 Onderzoek uitgevoerd door YoungWorks onder 15 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar in augustus 2011


- Einde bericht -




Ingezonden persbericht