Ingezonden persbericht


Indien u dit persbericht niet kunt lezen, klik dan hier voor de online versie Persbericht

Hartpatiënten Nederland boos op minister om rookbeleid

ROERMOND - VVD-Minister Schhippers van Volksgezondheid bezuinigt op een manier die ons straks juist handenvol geld gaat kosten: het sinds jaren in gang gezette anti-rook-beleid wordt door haar op een wel zeer laag pitje gezet. Ze maakt goede vrienden bij de tabaksindustrie!

In kleine kroegen mag weer gerookt worden. Maar dat niet alleen. De minister heeft uit blinde bezuinigingswoede de hulp bij het stoppen met roken uit het basispakket gehaald. In plaats van het stoppen met roken te bevorderen stopt ze met voorlichtingscampagnes. En ze kondigde aan dat het Stivoro wordt opgeheven. Dat is een instituut dat al tientallen jaren een strijd voert tegen tabaksverslaving. En wat blijft er over van haar aangekondigde inzet voor een rookvrij schoolplein? Bitter weinig!

Hartpatiënten Nederland vindt het beleid van deze minister schandalig en uit den boze.

Jaarlijks sterven in ons land bijna twintigduizend mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik, door hart- en vaatziekten, longkanker en chronische longziekten. Bijna nergens in West-Europa zijn er procentueel gezien zoveel rokers als in Nederland. Dit omdat het anti-rook-beleid in Nederland toch al niet zo heel veel voorstelde. Maar nu draait Schippers het licht uit en laat Nederland over aan de tabakslobby.

Deze minister laat ons gewoon stikken, letterlijk zelfs op termijn. Het aantal ziekten als gevolg van het roken zal fors verder stijgen. En als gevolg van haar bezuinigingsdrift zullen de kosten voor de gezondheidszorg straks volledig de pan uit rijzen!

Wij doen een dringen beroep op de volksvertegenwoordiging om de tabakslobby terug zijn hok in te sturen en de minister op te dragen alsnog maatregelen te nemen om roken actief te ontmoedigen.