Ingezonden persbericht


Dutch Solar Awards, Gulden 19, 5406 DA Uden

Inschrijvingen Dutch Solar Awards geopend

UDEN, 22 SEPTEMBER 2011 - De inschrijving voor de Dutch Solar Awards is geopend. Tot en met 14 november kunnen personen en organisaties zich gratis online inschrijven om mee te dingen naar een van de felbegeerde Dutch Solar Awards (DSA). Tijdens deze eerste editie worden de awards in vijf verschillende categorieën uitgereikt. Alle winnaars worden in februari 2012 tijdens een feestelijke awardshow op de High Tech Campus in Eindhoven bekendgemaakt. Via www.dutchsolarawards.nl is meer informatie over de DSA, de categorieën, de criteria en het reglement te raadplegen. De opwekking van duurzame energie speelt binnen Nederland, Europa en op wereldschaal een steeds prominentere rol. Zonne-energie is daarbij een van de makkelijk toegankelijke duurzame energievormen. Recent onderzoek in opdracht van Uneto-VNI wees uit dat zes op de tien Nederlandse huiseigenaren geïnteresseerd is in het plaatsen van een zonneenergiesysteem voor zijn of haar woning. Zonne-energie kan in de nabije toekomst dan ook een belangrijke rol spelen bij de energietransitie.

Awardshow
De DSA willen een belangrijke bijdrage leveren aan de grootschalige introductie en promotie van zonne-energie in Nederland. Met de DSA creëert initiatiefnemer Solar Magazine een platform waar jaarlijks het beste van de Nederlandse zonneenergiesector in de volle breedte wordt gewaardeerd en geëtaleerd. Economisch, ecologisch en maatschappelijk belang van de ingezonden deelnemingen vormen een belangrijke context. Het jaarlijks terugkerend evenement focust zich in 2011 op het thema `Stop Thinking, Start Acting'. De DSA roepen daarmee op tot actie en leggen extra nadruk op de mogelijkheden die zonne-energie vandaag de dag al biedt. Tot 14 november bestaat de mogelijkheid voor geïnteresseerden zich te nomineren.

Categorieën
In 2011 hanteert de DSA vijf categorieën. De jury selecteert begin december uit het totale aanbod van de inzendingen per categorie drie finalisten, waarna in februari 2012 de jury mede op basis van stemmen van het publiek de winnaars bekend zal maken. De vijf awardcategorieën zijn: - Industry Development Award: voor meest toonaangevende industriële innovatie binnen de solar industrie - Project Development Award: voor meest innovatieve en toonaangevende geïnstalleerd zonne-energiesysteem - Best Client Award: voor best opdrachtgever - Young Solar Award: voor dé jonge meest belovende solar start-up - Solar Thesis Award: voor academicus met beste paper, scriptie of proefschrift over zonne-energie

Wim Sinke juryvoorzitter
Wim Sinke is geselecteerd als juryvoorzitter van de Dutch Solar Awards. Sinke wordt internationaal alom gelauwerd om zijn prestaties in de solar community. Zo ontving hij afgelopen maand de prestigieuze `Becquerel Prize' op het grootste Europese solar congres. In 1990 kwam Sinke bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) om een nieuwe groep op te zetten voor PV, wat ondertussen is uitgegroeid tot een groep van meer dan 80 onderzoekers. Sinke is momenteel senior Staflid Programma en Strategie bij de ECN-unit Zonne-energie.