Ingezonden persbericht


-Persbericht -

2e Orange Cruyff Court in Zuid-Afrika geopend!

Op donderdag 22 september is in Mamelodi, Zuid-Afrika, het Orange Cruyff Court Mamelodi officieel in gebruik genomen. In het bijzijn van onder meer de heer André Haspels, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Zuid-Afrika , directeur van de Johan Cruyff Foundation, Carole Thate, en ambassadeur worldcoaches en voormalig succesvol coach orlando pirates Ruud Krol is het Cruyff Court feestelijk geopend.

Het Orange Cruyff Court Mamelodi ligt op de campus van de Universiteit van Pretoria in het Township Mamelodi. De campus vervult een belangrijke rol als een veilige plek in de wijk waar jongens en meisjes met veel plezier kunnen sporten en spelen. Om die reden hebben de Johan Cruyff Foundation, de Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika, de KNVB en de Universiteit van Pretoria de handen ineen geslagen om juist in deze omgeving samen een Orange Cruyff Court te realiseren. Kinderen uit de buurt kunnen vanaf vandaag gebruik gaan maken van hun eigen gloednieuwe Orange Cruyff Court.

Na de officiële openingshandeling was het tijd voor een toernooitje tussen teams van spelers en speelsters uit de wijk. Tijdens het minitoernooi was de vreugde duidelijk van de gezichten van de kinderen af te lezen. Ook was er een optreden van de in Zuid-Afrika immens populaire artiest Larry Joe, die jonge mensen op een positieve manier beïnvloedt door middel van zijn muziek.

Op het Orange Cruyff Court zal ook het programma Worldcoaches van de KNVB gaan plaatsvinden. De KNVB is sinds het WK Voetbal al in Mamelodi actief met dit project en het nieuwe veld vormt hiervoor nu het ideale podium. Het doel van Worldcoaches is het ontwikkelen van voetbal en life skills van jonge Zuid-Afrikaanse coaches. Worldcoaches is het internationale maatschappelijke programma van de KNVB en wordt mede ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Pretoria, zijnde één van de 'Sport en Ontwikkeling' projecten van de Ambassade.

Sinds de opening van het eerste trapveldje in 2003, heeft de Johan Cruyff Foundation 154 Cruyff Courts aangelegd in binnen- en buitenland, waaronder Spanje, Brazilië, Marokko, Curaçao en Israël. Het Court in Mamelodi is het vierde Orange Cruyff Court in Zuid-Afrika. Eerder werden er al Cruyff Courts gerealiseerd in Elandsdoorn, Kaapstad en Johannesburg. In Johannesburg werd aan de vooravond van het WK voetbal door het voltallige Nederlands Elftal het Orange Cruyff Court Hillbrow feestelijk geopend.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw, jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door Cruyff Courts te realiseren (openbare trapveldjes waardoor kinderen hun speelruimte terugkrijgen), door sportprojecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen voor de jeugd. www.cruyff-foundation.org

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht