Ingezonden persbericht



---



STREEKTAAL IN MUZIEK ­ MUZIEK IN STREEKTAAL
De Stichting Nederlandse Dialecten (SND) organiseert in samenwerking met Variaties vzw. Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen op 23 september 2011 de zesde internationale streektaalconferentie. Dit jaar vindt de streektaalconferentie plaats in Heerde (Oost-Veluwe). Terwijl muziek in streektaal of dialect geen nieuw gegeven is, valt het de jongste jaren op dat het genre sterk in de lift zit. Voorbeelden daarvan zijn de vele regionale en provinciale initiatieven die vooral in Nederland veel succes kennen. Vele artiesten genieten ook een bovenregionale uitstraling. Rowwen Hèze en Skik in Nederland en Flip Kowlier in Vlaanderen zijn maar enkele van de vele voorbeelden. Het nieuwe elan van muziek in streektaal of dialect wordt bijgevolg vaak als één van de indicatoren beschouwd van de 'Dialectrenaissance' die in Nederland en Vlaanderen aan de gang is. Er zit dus duidelijk muziek in streektaalmuziek! De zesde streektaalconferentie is erop gericht om betrokkenen bij het streektaalbeleid, dialectliefhebbers, muzikanten en andere mensen uit de muziekwereld met elkaar van gedachten te laten wisselen, over vragen als: Wat hebben Drentse blues, Hollandse schlagers en West-Vlaamse hiphop met elkaar gemeen? Zijn er trends en evoluties merkbaar in de plaats die streektaal inneemt in de muziek? Is een muziekbeleid binnen het streektaalbeleid mogelijk en is dat zinvol? En is er op de markt wel plaats voor muziek in de streektaal? En uiteraard is er ook streektaalmuziek te beluisteren. De Stichting Nederlandse Dialecten en Variaties vzw heten u van harte welkom op deze Zesde Internationale Streektaalconferentie in Heerde. Aanmelden kan via e-mail, telefonisch of per post met het bijgevoegde aanmeldingsformulier op de achterkant van de folder.

Programma
9.30-9.50 9.50-10.00 10.00-10.30 10.30-11.00 Ontvangst met koffie Opening door de organisatoren Streektaalmuziek in Nederland: Waar gaan we naartoe? (Joop v.d. Bremen) Proper gezeid en skieëf gezoengen: sporen van streektaal in Vlaamse volkse liedjes (Walter Evenepoel - Muziekmozaïek) koffie (al dan niet op muziek) Van Bernlef en Skotse Trije tot Gerbrich van Dekken. Over de plaats en de positie van het Friestalige lied in de muziekcultuur van Fryslân. (Beart Oosterhaven - Fryske Akademy) Dialectpop in Nederlandstalig België: een sociolinguïstische benadering (Hanne Kloots -Artesis Hogeschool/Universiteit Antwerpen & Tom Smits -Universiteit Antwerpen) LUNCHPAUZE

11.00-11.20 11.20-11.50

11.50-12.20

12.20-14.00 14.00-14.30 14.30-15.00

Foto's: BvLmedia.nl

Drèents daor zit meziek in! Bert Kamping Waarom nog een cd ...? (Marius de Boer eigenaar Platenmaatschappij Marista) 15.00-15.20 koffie (al dan niet op muziek) 15.20-15.50 Tonaal en atonaal streektaalbeleid Roeland van Hout 15.50-16.30 Discussie + presentatie streektaalmuziekprojekten (Jazzerieje in Twente, Stellingwarfpop: hoe zet je zulke muziekprojecten op en hoe werkt het?) Met een muzikaal optreden van Carolien Hunneman, winnares Stellingwarfpop 2011!



Bereikbaarheid
(zie ook www.dorpshuisheerde.nl onder algemeen/route) Vanaf Apeldoorn: Op de A50 neemt u de afslag Heerde-Zuid (afslag 28) en gaat u rechtsaf, u rijdt dan op de Eperweg. Volg deze weg langs het centrum tot aan de eerste rotonde. Hier gaat u 1/2 rond (rechtdoor) en u vervolgt uw route via de Wilhelminalaan. Aan het eind van de Wilhelminalaan slaat u rechtsaf. (Zwolseweg). U volgt de weg tot aan het Centrum en slaat vervolgens linksaf de Marktstraat in. Volg de borden Dorpshuis. Na 300 m. ziet u aan de rechterzijde de parkeerplaats van het Dorpshuis. Vanuit Zwolle: Op de A50 neemt u de afslag Heerde-Noord (afslag 29) en gaat u rechtsaf, u rijdt dan op de Kamperweg. Volg deze weg tot aan de tweede rotonde. Hier gaat u 3/4 rond en u vervolgt uw route via de Wilhelminalaan. Verder zoals in de route hierboven Voor eventuele overnachtingen in de buurt (Epe) : www.goldentulip.com of www.dennenheuvel.nl

Zesde Internationale Streektaalconferentie

............................................................................................................................. Aanmelden en meer informatie Voor Nederland: Stichting Nederlandse Dialecten, Gen. Gavinstraat 344, 6562 MR Groesbeek, dialectendag@gmail.com, 06 30911599 Voor België: Variaties vzw. Kraanlei 65, 9000 Gent, variaties@huisvanalijn.be, 0478 657985 Naam: ........................................................................................................................ Adres: ....................................................................................................................... ...................................................................................................................... e-mail: ........................................................................................................................ wil graag deelnemen aan de Zesde Streektaalconferentie en stort 20 pp (inclusief lunch) op het rekeningnummer van de Stichting Nederlandse Dialecten (Nederland: 7538049 ­ België: 736-4015334-83) Met vermelding van naam en aantal deelnemers.

Streektaal in muziek ­ Muziek in streektaal
23 september 2011

Locatie: Dorpshuis Heerde van Meurslaan 3 8181 JD HEERDE (Oost-Veluwe)






---- --