Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ALLEMENSEN! HET MOOISTE UIT DE COLLECTIE BEELDEN AAN ZEE

23.09.2011-22.01.2012

Museum Beelden aan Zee herbergt een omvangrijke collectie sculpturen van wereldformaat. Het verzamelaarsechtpaar Scholten bracht de kunstwerken in een kleine veertig jaar bijeen. Maar liefst 150 hoogtepunten uit deze unieke verzameling zijn dit najaar te zien op de expositie Allemensen! Het mooiste uit de collectie Beelden aan Zee.

In 1969 kochten Theo Scholten (1927-2005) en Lida Scholten-Miltenburg (1922) hun eerste beeldje. Daarmee werd de kiem gelegd voor de huidige museumcollectie van meer dan 1000 beelden en enkele honderden penningen. De werken zijn gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars uit de hele wereld, in tal van stijlen, materialen en maten, met de mens als verbindend onderwerp. In 1994 bracht het echtpaar Scholten de collectie onder in het door hen gestichte Beelden aan Zee, dat in haar zeventienjarig bestaan al bijna een miljoen bezoekers mocht verwelkomen. Speciaal voor de tentoonstelling Allemensen! koos Lida Scholten-Miltenburg 150 van haar meest dierbare kunstwerken uit de collectie.

Allemensen! documenteert zowel de verzamelijver en expertise van de museumstichters, als ook het plezier waarmee zij zich op het terrein van de beeldhouwkunst hebben begeven. Sinds de geboorte van het modernisme is de beeldhouwkunst ontegenzeggelijk de discipline die zich het meest revolutionair heeft ontwikkeld en zich blijft ontwikkelen. De Collectie Beelden aan Zee schetst op eigenzinnige wijze een beeld van die ontwikkeling. Deze bijzondere en inspirerende ademt dan ook niet alleen het plezier van het verzamelen, maar toont bovenal de crème de la crème van de moderne, internationale beeldhouwkunst.

kunstenaars
Op de expositie is werk te zien van onder meer Karel Appel, Karin Arink, Armando, Sylvia B., Stephan Balkenhol, Arie Berkulin, Jan Bronner, Berlinde de Bruyckere, César, The Chapman Brothers, Sandro Chia, Tom Claassen, Tony Cragg, Eugène Dodeigne, Sorel Etrog, Yoshimi Hashimoto, Kunihiko Kato, Gerhard Lentink, Joep van Lieshout, Giacomo Manzù, Gerhard Marcks, Joseph Mendes da Costa, Mimmo Paladino, Charlotte van Pallandt, Jaume Plensa, Marc Quinn, Man Ray, Arthur Spronken, Olivier Strebelle, Berend Strik, Johan Tahon, William Turnbull, Henk Visch, Carel Visser, Han Wezelaar en Ossip Zadkine.

De expositie Allemensen! Het mooiste uit de collectie van Beelden aan Zee loopt van 23 september 2011 t/m 22 januari 2012.

Afb. Olivier Strebelle, Miss Television, 1978, brons, h. 112cm, collectie museum Beelden aan Zee (Foto: Erik & Petra Hesmerg)

museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag, +31 (0)70 358 58 57, Di. t/m zo. 11.00-17.00 uur, www.beeldenaanzee.nl, info@beeldenaanzee.nl, toegang volwassenen: ¤ 9,50---, 13-18 jaar : ¤4,25, kinderen t/m 12 jaar : gratis. Houders Museumkaart : gratis.