Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima bij najaarsvergadering IMF en Wereldbank in Washington

RVD, 21 september 2011, nr. 243

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is van 23 tot en met 25 september bij de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington. Prinses Máxima organiseert in haar rol als VN-adviseur Inclusive Finance, samen met de Wereldbank en CGAP (Consultative Group to Assist the Poor), op vrijdagmiddag 23 september de bijeenkomst 'Financial Inclusion - Advancing the global challenge'. De Prinses neemt samen met dr. H.P.M. Knapen, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, de heer M. Mohieldin, directeur van de Wereldbank en de Mexicaanse minister van Financiën, de heer J.A. Meade, plaats in het discussiepanel.

Wereldwijd kunnen 2,7 miljard mensen en meer dan 300 miljoen bedrijven geen gebruik maken van financiële diensten als leningen, spaar- of bankrekeningen en verzekeringen. Tijdens de interactieve sessie worden 'best practices' uitgewisseld over innovatieve manieren om lage inkomensgroepen toegang te geven tot deze financiële diensten. Hierdoor kunnen huishoudens en kleine bedrijven hun leefomstandigheden drastisch verbeteren.

Prinses Máxima houdt en marge van de najaarsvergadering diverse bilaterale gesprekken met ministers, wet- en regelgevers, toezichthouders en vertegenwoordigers van financiële instellingen uit verschillende landen over Inclusive Finance. Zaterdagochtend 24 september spreekt de Prinses samen met prof. dr. K. Knot, president van de Nederlandsche Bank, de heer S. Ingves, president van de Zweedse centrale bank en de nieuwe voorzitter van het Bazels Comité van bankentoezichthouders. Prinses Máxima zal tijdens de najaarsvergadering tevens het tweede jaarverslag presenteren over haar activiteiten als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Het jaarverslag wordt geplaatst op www.uncdf.org/english/microfinance/special-advocate.php.

Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Sinds juni 2011 is Prinses Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).

Noot voor redacties (