Gemeente Lingewaard


Duurzame dinsdag inspirerend

Dinsdag 20 september jl. was in Lingewaard een duurzame middag. Een deel van het college bezocht met geïnteresseerden uit de gemeente lokale duurzame initiatieven. Dit ter inspiratie voor het duurzaamheidsbeleid, dat in december aan de raad wordt voorgelegd.

In een elektrische auto gingen wethouder Schut, wethouder Van Eeten en burgemeester De Vries langs Stichting Lingewaard Natuurlijk, de DA drogist in Bemmel, de Woerdt en de Wereldwinkel. Wethouder Van Eeten: het is erg leuk en goed om te zien dat er al zoveel gebeurt op het gebied van duurzaamheid in de gemeente. Op zowel ecologisch, economisch en sociaal vlak!. Het laatste onderdeel van het programma, een bezoek aan jongerencentrum Standup in Gendt, kon jammer genoeg niet worden bezocht.

Hieronder een overzicht van de verschillende lokale initiatieven:
* Bij stichting Lingewaard Natuurlijk stond het beleven en behouden van natuur centraal.

* De DA drogist in Bemmel heeft samen met de Bruna het pand zeer duurzaam verbouwd met een warmte koude opslag en 28 zonnepanelen om in de energiebehoefte te voorzien.

* Fruitbedrijf en landwinkel de Woerdt maakt zich sterk voor gebruik streekproducten met verkoop in de winkel, rondleidingen, proeverijen, workshops en appelplukdagen.

* De Wereldwinkel in Huissen werkt aan armoedebestrijding door eerlijke handel te bevorderen, het creëren van het draagvlak hiervoor en de verkoop van fairtade produkten.
* Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) zet in op sociale duurzaamheid door doelgroepen zoals ouderen en jongeren niet meer te scheiden en zich te richten op het optimaal benutten van ieders kwaliteiten. Een mooi voorbeeld hiervan is jongerencentrum de Standup in Gendt. Jongeren besturen namelijk zelfstandig het jeugdhonk, met de hulp van leermeesters, mensen uit Gendt die hun kennis en ervaringen delen.