Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep gevangenisstraffen tot 15 jaar voor moord in Alkmaar

23 september 2011 - Ressortsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen tot 15 jaar geëist tegen vier verdachten. Twee mannen worden verdacht van de moord op een 23-jarige man in Alkmaar op 9 juli 2009. Een van deze twee en twee andere verdachten zijn vervolgd voor een poging om hetzelfde slachtoffer op 7 juli 2009 neer te (laten) schieten.

Moord op 9 juli 2009
Het slachtoffer werd op 9 juli met meerdere schoten in het hoofd en lichaam om het leven gebracht terwijl hij spullen van zijn auto naar zijn woning bracht. De hoofdverdachten Harold C. en Bas B. zouden een conflict met het slachtoffer hebben gehad over de import van cocaïne.

Het OM eiste 15 jaar gevangenisstraf tegen Harold C. voor zijn rol bij de mislukte uitlokking tot doodslag/zware mishandeling op 7 juli 2009 en de moord op 9 juli 2009. Volgens het OM is C. de schutter die de kogels op het slachtoffer afvuurde. Verdachte B. leverde het wapen, zorgde voor een vluchtauto en gaf instructies aan de schutter. "Beide verdachten hebben zo bewust en nauw samengewerkt dat sprake is van medeplegen van moord," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting. Het OM eiste 9 jaar gevangenisstraf tegen B. voor zijn rol bij de moord.

Mislukte uitlokking tot doodslag/zware mishandeling op 7 juli 2009 Volgens het OM vond twee dagen voor de moord een mislukte uitlokking tot doodslag/zware mishandeling plaats van hetzelfde slachtoffer. Hoofdverdachte Harold C. probeerde op 7 juli het slachtoffer neer te laten schieten door een zogenaamde `hitman'. Medeverdachte Jimmy S. schakelde hiervoor Vincent M. in. M. ontving van S. een voorschot en een vuurwapen, maar voerde de opdracht nooit uit. Het OM eiste 14 maanden cel tegen M. voor zijn voorbereidingshandelingen om een strafbaar feit te plegen. Verdachte Jimmy S. hoorde een gevangenisstraf van 2 jaar tegen zich eisen voor o.a. mislukte uitlokking.

De rechtbank Alkmaar veroordeelde Harold C. in 2010 tot 14 jaar gevangenisstraf voor o.a. moord. Bas B. werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Jimmy S. kreeg 16 maanden en Vincent M. 14 maanden cel. Zowel het OM als de verdachten gingen in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) op vrijdag 7 oktober 2011.